Vegan update I: over falen, soja en fijne gevolgen

Het leek me, een week na mijn vorige blogpost over mijn nieuwe poging tot de Vegan Challenge, leuk om even een update te geven. Noodzakelijk ook wel, want het lijkt me sterk dat ook maar iemand iets van mijn vorige stuk hierover begrepen heeft. Ik snap het zelf niet eens, nu ik nog een keer gelezen heb. Dus: wat ben ik nu aan het doen en waar wil ik heen omtrent het veganisme? Op die twee vragen wil ik je antwoord geven + laten zien wat ik zoal gegeten heb, deze eerste week.

Ik ben de Vegan Challenge niet aan het herhalen, zoals ik vorige keer zei. Ten eerste niet omdat ik al vóór juli begon en ten tweede omdat ik denk dat ik het veganisme niet zal volhouden, als ik die restrictie van één maand heb en vanaf de 1 juli opeens cold turkey volledig veganistisch moet eten. Nee, dan kan ik het veel beter afbouwen dacht ik.  Bijna elke dag van deze week heb ik dus wel iets gegeten wat niet vegan is. De hummus met honing waar ik het vorige keer over had is zoiets, maar ook at ik vrijdagavond spinazie-geitenkaaslasagne als avondeten. Ik deed vrijdag en zaterdag vrijwilligerswerk bij Indian Summer Festival en ik at vrijdagavond bij de catering, want mijn shift was van 20:00 tot 00:00. Maar die spinazie-geitenkaaslasagne was het enige wat er was qua diner, dus ik móést wel, wilde ik niet verhongeren. De volgende dag zou ik lunch krijgen van de catering, maar ik nam mijn eigen broodjes hummus mee om een volgende ‘faal’ voor te zijn. Ook roosterde ik marshmallows en kwam ik er later achter dat daar gelatine inzit en maakte mijn moeder pasta met tomatensaus en pesto, die ik gewoon opat omdat ik niet moeilijk wilde doen.

Ik vind het helemaal niet erg dat het me nog niet lukt om elke dag 100% veganistisch te eten. Het is een leerproces en van elke ‘fout’ leer ik weer.  Wat ik na deze eerste week al weet is dat ik zal vaker meer vooruit moeten denken en anderen een stapje voor moeten zijn, ingrediëntenlijsten bekijken en uiteindelijk aan mijn ouders bekendmaken dat ik veganist wil zijn, nu ik nog thuis woon. Mijn plan is nu om te kijken hoe het op Rhodos gaat, zowel praktisch (lukt veganistisch eten daar wel?) als mentaal (word ik niet diep ongelukkig als ik van alles moet laten staan?) en daarna te beslissen of ik zo verderga, of niet. Ik zal wel aan mijn vriendinnen moeten vertellen dat ik ook graag op Rhodos het veganisme wil proberen, want dit voor hen verzwijgen lijkt me geen goed idee.

img_20170701_094120.jpg

Die zaterdag maakte ik een smoothiebowl met spinazie, banaan en kiwi met daarop dadel, banaan en vegan granola.

dav

Helaas had de koffietent op Indian Summer geen plantaardige melk dus werd het een Amerikano voor mij.

sdr

Altijd vegan en altijd goed op een festival: friet met ketchup.

De laatste één à twee jaar had ik standaard sojayoghurt en sojamelk in huis, om ontbijtjes en cappuccino’s mee te maken. Maar als je naar de milieu-kant van het veganisme kijkt, is het gebruiken van veel soja in plaats van dierlijke producten een beetje krom. Duizenden hectaren grond worden gebruikt en grote stukken bos en oerwoud worden gekapt om soja te verbouwen als voedsel voor dieren en voor de menselijke consumptie. Als je dus nog veel soja gebruikt als veganist, steun je deze soja-industrie dus ook nog. Lang niet zo erg als wanneer je dierlijke producten gebruikt natuurlijk, maar toch voelt het voor mij niet helemaal goed. Gelukkig heb ik door TheVeganStudent ontdekt dat je havermout ook met kokend water kunt maken (en dat is nog veel makkelijker ook) en ik lustte mijn koffie altijd al zwart, dus vanaf nu wil ik slechts nog sojayoghurt gebruiken. En misschien koop ik dan af en toe een pak havermelk of sojamelk van Provamel – een biologisch merk dat alleen soja uit Europa gebruikt – om mezelf te verwennen met romige havermout en schuimende cappuccino’s.  Oh en naast een overload aan soja probeer ik ook palmolie zoveel mogelijk te vermijden, want ook door die industrie gaan talloze bossen en oerwouden verloren.

nfd

Nog meer koffie, granola én een  gegrild pitabroodje met pindakaas, dadel, appel en kaneel als ontbijt. Vooral dat laatste is echt zo lekker!

dav

Ik kookte maandagavond voor de hele familie veganistisch: noodles met groenten en tempeh met deze Oosterse marinade van DeGroeneMeisjes als saus en sambal on the side.

dav

En maandagavond had ik na mijn diploma-uitreiking een snack-attack en we hadden zowaar vegan chips , Nakd-repen en chocola in huis!

Ik weet niet of het aan het eten te wijten is, maar ik zit de afgelopen dagen goed in mijn vel. Ik slaap lekker, heb genoeg energie voor alle dingen die ik doe en ben gewoonweg happy. Het lukt me verbazingwekkend goed om zowel vegan als gezond te eten; taart en wafels heb ik laten staan en alle chocola die ik gekregen heb, heb ik weggeven. En ik hoefde het serieus zelf niet. Als ik genoeg gegeten heb, zit ik vol maar voel ik me niet ‘tegengehouden’ en heb ik daadwerkelijk energie om weer verder te gaan. Klinkt gek misschien, maar het is erg fijn.  Het lijkt ook wel alsof ik meer geniet van mijn eten. In de filmpjes van de vegan-youtubers die ik kijk, vinden ze hun eten altijd zó lekker en zijn ze zó enthousiast, dat ik het niet geloofde. Maar het is echt zo:  gezond veganistisch eten is gewoon heel erg lekker. Vorige zomer heb ik een soort van health challenge gedaan om te testen of al die uitspraken over een ander eetpatroon kloppen en toen ondervond ik deze gevolgen ook al, maar met mijn Vegan Challenge niet.

 

dav

Ik was echt verliefd op mijn lunch van vandaag: een broodje met avocado-hummus, tomaat, sla en Italiaans gekruide, gebakken tempeh + salade.

Donderdag stap ik om 5 uur ’s middags in het vliegtuig voor een weekje zon, strand, dansen tot diep in de nacht en hopelijk heerlijk veganistisch eten waardoor ik lekker op deze voet verder kan gaan. Maar als dat niet zo is, is het ook oké; ik wil mezelf niet ongelukkig voelen omdat ik vegan eet, zeker niet op vakantie.  En dan beslis ik na mijn vakantie dus of ik doorga en met mijn ouders ga praten, of dat het leuk is geweest maar nooit weer gaat gebeuren.

Ik hoop dat ik je met dit artikel íéts beter heb uitgelegd waar ik mee bezig ben, als je dat wilde weten tenminste. De volgende update wordt een Rhodos-editie waarin ik je bij praat over mijn bevindingen als nieuwe veganist in het verre Griekenland!

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s