Dit had ik nog niet verteld, geloof ik

Volgens mij heb ik het hier nog helemaal niet gehad over mijn toekomstplannen. Zelfs het woord ‘Diergeneeskunde’ helemaal niet genoemd. Daar ga ik nu gauw verandering inbrengen, aangezien ik niet voor eeuwig een tussenjaar blijf nemen.

Ik weet niet hoe we er precies op kwamen, maar na het ontbijt ben ik gaan kijken hoe je kamers kunt huren in Antwerpen of Gent. Gelukkig schijnt er in België niet zo’n groot tekort aan kamers (‘kotten’) te zijn als in Nederland, dus dat komt dan tegen die tijd vast wel goed. Waarom ik me met onze buren bezighoud? Nou: ik wil Diergeneeskunde gaan studeren, alleen in Nederland ben je er niet zo 1 2 3 van verzekerd dat je dat daadwerkelijk kunt gaan doen – daar zit nog een hele selectieprocedure vol toetsen en testen aan vast. Vorig jaar trok ik me halverwege (ik had een ellenlange vragenlijst ingevuld en een essay geschreven) terug en verspilde ik geen selectiepoging, volgend jaar wil ik me wel écht inschrijven. Want hoe ik het nu zie, studeer ik veel liever in Utrecht dan in het verre Antwerpen of Gent.

sdr

Eigenlijk best wel gek: mijn tussenjaar is amper begonnen of ik houd me alweer bezig met studeren. Maar ik wil graag laten weten dat ik wél een toekomstplan heb en dat het slechts mijn tussenjaar plannen zijn die zo vaag zijn. Op mijn oude blog heb ik hier vorig jaar al eens over geschreven – toen ik me net had ingeschreven voor Diergeneeskunde maar nog geen plan B studie had – maar dat plan is inmiddels een totaal achterhaald.

Oké, Plan A. Wat ik het liefst zou willen, is Diergeneeskunde in Utrecht studeren en daar op kamers gaan. Helaas pindakaas gaat dat dus niet zo makkelijk; dit jaar waren er 1050 aanmeldingen voor maar 225 plaatsen… Toen ik me de vorige keer inschreef, moest ik mijn eindcijferlijst van VWO 5 opsturen. Nu ik mijn diploma gehaald heb, lever ik veel liever mijn eindlijst in want die is veel beter dan die van VWO 5 en dat zou mijn toelatingskans dus wel vergroten. Ik weet alleen niet of dat kan…

Over naar plan B. Dat is Diergeneeskunde studeren in Antwerpen of Gent. Antwerpen heeft mijn voorkeur omdat het dichterbij huis is, maar het nadeel van Antwerpen is weer dat je er alléén de bachelor Diergeneeskunde kunt doen en voor je master dus alsnóg naar Gent moet… Ik zie het nu nog niet zitten om zo ver van huis te zijn en als dat volgend jaar nog steeds zo is, schrap ik Plan B. Maar misschien veranderen mijn gedachten hierover wel na mijn tussenjaar, als ik ook alleen gereisd heb en erachter ben gekomen dat Diergeneeskunde toch echt is wat ik wil.

dav

Plan C is weer iets heel anders: Fysiotherapie op WO-niveau studeren aan SOMT University of Physiotherapy in Amersfoort. Want ja, als ik een VWO-diploma heb, wil ik daar ook wat mee kunnen doen… Nee hoor, grapje, maar ik heb het gevoel dat een WO-studie beter bij mij past dan een HBO-studie. Ik weet nog niet zo veel over deze opleiding, dus ik ga sowieso naar een open dag en een meeloopdag, maar wat ik er tot nu toe over gelezen heb maakt me wel enthousiast! Én zo blijf ik natuurlijk in Nederland op slechts anderhalf uur reizen van huis.

En dan als laatste, Plan D: Nederlandse Taal en Cultuur studeren in Utrecht. Dit is eigenlijk een soort reserveplan, voor als ik zowel geen Diergeneeskunde als Fysiotherapie ga studeren. Ik zie dit dus meer als een soort tijdverdrijf en wellicht verandert dit nog als ik iets anders vind wat me ook wel leuk lijkt. Al betwijfel ik dat ook weer, want ik ben eigenlijk niet van plan om nog naar meer studies te gaan kijken. Ik denk ik alle studies die me maar een beetje leuk lijken (behalve die WO-fysiotherapie opleiding dan, maar daar kwam ik pas kortgeleden achter) al bezocht heb, de afgelopen jaren.

dav

In eerste instantie lijkt dit studeren los te staan van mijn tussenjaar, maar toch heeft het er een grote invloed op en loopt het er als een rode draad doorheen. In de maanden november en februari kan ik bijvoorbeeld moeilijk gaan reizen, omdat dan open dagen en selectiedagen zijn. En als de inschrijving van Diergeneeskunde ongeveer hetzelfde gaat als de vorige keer, zal ik begin oktober ook thuis moeten zijn om het eerste deel van de inschrijving te doen.

Ik zal natuurlijk ook moeten nadenken over wat ik wil, voor welk plan ik wil gaan. Gelukkig zijn Plan B, C en D allemaal studies zonder selectie en hoef ik dan ‘slechts’ een kamer te zoeken. Ik zou zelfs sowieso een kamer kunnen zoeken in Utrecht, of ik nou Diergeneeskunde, Nederlands of Fysiotherapie ga studeren, want Utrecht en Amersfoort liggen op zich niet zo ver van elkaar vandaan. In fact: de faculteit van de fysiotherapie opleiding ligt op 10 minuten lopen van het dichtstbijzijnde treinstation en vanaf dat treinstation is het 20 minuten met de trein naar Utrecht Centraal. Wanneer ik een kamer heb niet al te ver van het centrum van Utrecht, ben ik er in minder dan één uur.


Ik denk dat het nu wel duidelijk is wat ik na mijn tussenjaar misschien / waarschijnlijk / eventueel ga doen. Ik wil er ook niet te veel over na denken dit jaar en proberen om te kiezen voor een opleiding waar mijn gevoel het meest naar uitgaat. Ik ben zelf ook wel benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden – en als jij dat ook bent: ik houd je in vast wel op de hoogte van mijn voorkeuren en beslissingen!

 

 

4 Comments

  1. Ik ken wel iemand die eerst een jaar in Gent diergeneeskunde ging studeren, en daarna werd ingeloot voor de studie in Utrecht en toen alsnog naar Utrecht ging. De eerste keer dat ze meelootte, was de IB-groep haar inschrijving namelijk kwijtgeraakt. Kamers in Utrecht is inderdaad wel een superdrama… Als je kan, regel ook alvast een WoningNet-inschrijving voor de gemeente Utrecht. Wachttijden voor sociale huurwoningen zijn echt belachelijk 😦 Dus hoe langer je inschrijftijd kan opbouwen, hoe beter!

    Liked by 1 persoon

    1. Ja dat heb ik inderdaad een paar jaar geleden gedaan! Ik heb geen ‘ronde’ verspild dit jaar, dus dat zou ik inderdaad ook nog kunnen doen! Zo veel mogelijkheden 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s