Vegan Update III: over tijd genoeg, ontdekkingen en wel een echte vegan?

Geen verplichtingen en dus veel tijd betekent voor mij: veel tijd besteden aan eten. Heerlijke lunches bouwen, koken voor iedereen, supermarkten af om leuke en gekke producten te kopen, úren youtube afstruinen voor inspiratie… Het veganistisch eten is bijna een dagtaak geworden. Maar ik vind het superleuk om te doen, en nu heb ik eindelijk de tijd om van alles uit te proberen en zelf te maken. Nog steeds mis ik helemaal niets; geen kaas, geen melkchocolade… het lijkt wel alsof mijn smaak meteen veranderd is, toen ik mijn eetpatroon veranderde en plant-based ging eten. Maar ben ik al een echte vegan? Op die vraag ga ik deze update proberen antwoord te geven, naast dat ik je natuurlijk een klein overzicht geef van wat ik de laatste tijd allemaal heb gemaakt en gegeten. Áls je dat nog niet op Instagram voorbij hebt zien komen, tenminste, want daar deel ik sinds kort vaak mijn ‘creaties’ in mijn verhaal!

IMG_20170714_101410.jpgNa een week havermout en brood  op Rhodos verlangde ik weer naar sojayoghurt, dus dat was mijn eerste ontbijtje, terug in Nederland. Onder de pindakaas-kaneellaag zitten havervlokken, rozijnen en een appel.

Lunchen met leftover chili en dineren met zelfgemaakte Dahl Bhat (recept van DeGroeneMeisjes). Waarom zou je ook maar één keer warm eten op een dag?

Tja, wat doe je als een nog een superrijpe halve avocado overhebt,  allemaal vegan chips in huis hebt omdat je met je vader boodschappen hebt gedaan én je zin hebt in een evening-snack? Dan maak je natuurlijk een avocado-dip. Naast die halve avocado zit er sojayoghurt in, citroensap en kruiden zoals knoflookpoeder, uipoeder, komijn, paprikapoeder en cayennepeper. De chips is Chio Kettle Cooked Chili & Red Pepper. Deze combinatie werd ook meer dan goedgekeurd (lees: ze at bijna alles op) door mijn moeder. Aanrader dus!

davNog een diner van mijn hand: ovengebakken zoete aardappel met een salsavulling van tomaat, mais, bruine bonen en Mexicaanse kruiden en broccoli met een tahin-mosterdsausje.

Een kleine selectie van mijn ontdekkingstocht in de Aldi en Lidl, op zoek naar leuke vegan producten. Goedkoop diepvriesfruit en zoete aardappelen, kokos-ijs (natuurlijk én met chocola) en verschillende soorten spreads. Ik nam zelf diepvriesfruit, een paprika-chilispread, havermout en dadels mee.

Samen met mijn beste vriendin lunchen bij Bagels&Beans met een Dutch Weed Burger. Ik wilde dolgraag de vegan Pecan Pie uitproberen maar ik besloot het wijselijk niet te doen, omdat we na de lunch zouden gaan sporten en ik dat met een volle maag niet aandurf. Maar ik ga ‘m zeker nog een keer proeven!

IMG_20170717_210931.jpgNa een paar dagen zwijgzaam toezien tot de bonbondoos steeds leger werd, waren ze uiteindelijk allemaal opgegeten en hadden we weer pure chocolade in huis. Hoe gezond ik ook bezig ben, chocolade is en blijft mijn zwakte. En nee, ik nam echt niet maar één blokje…

Ontbijt en lunch in de zon. U ziet: havermout met kaneel, frambozen, banaan en tahin en een tosti met avocadohummus een tomaat-maissalsa. Nomnomnomnomnom….

IMG_20170718_183401.jpgOp een dinsdag waarop ik verder niet zoveel te doen had, besloot ik uit te pakken met koken. Ik maakte couscous met een groente-kruidenmix, zelfgemaakte falafel en muntpesto en rucola, koriander en rozijnen. Heel erg lekker!

Tosti’s zijn zonder kaas ook heel goed te doen. Links zie je een tosti met de paprika-chilispread die ik bij de Aldi kocht en paprika, rechts een pindakaas-cacao-banaan-framboos-tosti, naar recept van TheVeganStudent.

IMG_20170720_150829.jpgEen tijd geleden dat ik iets gebakken had, dus toen ik een keer een middag alleen thuis was besloot ik het weer eens een kans te geven. Ik maakte deze mango-blondies van Frommybowl. Ik vond de tahini een beetje overheersen, verder zijn ze meer dan prima.

Ontbijt en lunch met allebei véél te veel ingrediënten – laten we het erop houden dat het allebei erg lekker was.

Alkmaar Smult Foodfestival, koffie en taart (de vegan pecanpie natuurlijk)  bij Bagels&Beans,  homemade Turkse pizza’s en sorbetijs… Ja, zaterdag was een goede dag.

Een snack-plate zoals ik die veelal eet de laatste tijd: banaan met pindakaas en cacaopoeder, dadels en een blondie. Oh en rechts is mijn eerste ‘kliekje’ sinds ik vegan ben en niet met de rest mee kon eten (zij aten pasta met roomsaus). Ik had de noodles die ik in deze update had laten zien (alleen dan zonder de tempeh, helaas), opgeleukt met tofublokjes, spinazie, paddenstoelen en lekker veel sambal. Still good though. 

Mijn vriendinnen en ik hielden een Rhodos-meets-Vancouver lunch om elkaar bij te kletsen over Rhodos en Vancouver. Dat is wel logisch, gezien de naam. Maar goed, ik nam veganistische tzatziki mee en samen maakten we Griekse salade,  vegan pancakes en wafels. Het was heerlijk, gezellig… érg geslaagd dus!

davEn de volgende ochtend kon ik ontbijten met de overgebleven pancakes

dav(Hier moest even een filter overheen want anders zag het er echt niet aantrekkelijk uit, terwijl dit eenpansgerecht daadwerkelijk heel lekker was. )

Voor de foto… Na de foto. Zo makkelijk om al je zorgvuldige priegelwerk in drie seconden roeien teniet te doen… Maar zo kan ik het tenminste eten.

Aldi-zoektocht 2.0. Dit keer zag ik naanbrood (naanpizza!) en gekruide boontjes en erwten. Allebei niet meegenomen, maar wel leuk om een keer te proberen.

dav Favorietje – dit eet ik zonder grappen elke dag wel een keer.


Ik vind het moeilijk om mezelf een vegan te noemen, terwijl ik het label zo op mezelf kan plekken als je bovenstaande maaltijden bekijkt. Ik ken mijn principes en idealen en ik ken de feiten (en als het op het milieu aankomt waarschijnlijk beter dan vele anderen), dus ik weet heel goed waar ik het voor doe. Misschien durf ik het niet omdat ik nu zo in een ‘bubbel’ leef en het heel makkelijk voor me is, omdat ik al mijn maaltijden zelf kan maken, als ik zou willen. Maar aan de andere kant: op Rhodos is het ook gelukt en daar ging ik bijna elke avond uit eten…En misschien durf ik het ook wel niet, omdat het lijkt alsof veganist zijn zoveel meer is dan een plantaardig dieet volgen en je eigenlijk ook dierproefvrije cosmetica hoort te gebruiken,  vegan en het liefst eerlijke kleding hoort te dragen…  Maar mijn cosmetica is nog steeds niet 100% dierproefvrij en ik draag waarschijnlijk nog leer en geen eerlijke kleding…

Laat ik een lijstje maken, met punten waar veel vegan youtubers en bloggers aan voldoen en ik ook aan voldoe. Misschien overtuig ik mezelf daarmee meer van mijn veganisme.

Net als alle vegan youtubers en youtubers….

  • … Houd ik van creaties maken van mijn eten en veel variëren in wat ik eet.
  • … Ontbijt ik vaak met havermout en allerhande toppings.
  • … Ben ik verslaafd aan pindakaas.
  • … Houd ik oprecht van groente, fruit, bonen, noten en volle granen en heb ik een zo goed als wholefoods plantbased eetpatroon.
  • … Heb de meeste bekende documentaires (sommige al best een tijd geleden) gezien: Earthlings, Cowspiracy (zelfs meerdere keren voor mijn profielwerkstuk over de vee-industrie), Forks Over Knives….
  • … Gooi ik tahin zowel over mijn ontbijt, lunch als avondeten.
  • … Heb ik ‘Dieren Eten’, ‘DeGroenemeisjes’ en ‘De Vegarevolutie’ gelezen.

dav

Een paar dagen later

Ik denk dat ik er gewoon nog iets meer tijd overeen moet laten gaan voor ik mezelf een veganist wil noemen en ik misschien ook andere aspecten van het ‘groene leven’ waar het veganisme bijhoort in mijn leven toepas. Qua energie besparen en voedselverspilling ben ik al goed op weg, maar vanaf nu kan ik – net als met het veganistisch eten – langzaamaan kijken waar en wanneer ik mijn leven steeds een beetje groener kan maken.  Nu ben ik bijvoorbeeld van plan om voor een vriendin een duurzaam verjaardagscadeautje te kopen bij een vintage-winkel. Als het kan, wil ik met de trein reizen als ik in Europa blijf. En misschien kan ik mijn studentenkamer inrichten met tweedehandsmeubels…


Ik kom er wel, denk ik. Kan me zo niet voorstellen dat ik na bijna een maand probleemloos veganistisch eten de handdoek in de ring gooi omdat ik ‘klaar met dat stomme veganisme ben’. Hierna wil ik nog één Vegan-Update  maken, over mijn week alleen thuis. Of halve week; waarschijnlijk zoek ik mijn ouders nog een paar dagen op, in het verre Drenthe. Maar daarna houd ik het denk ik voor gezien – mijn blog is immers geen vegan-blog. Je zult het vast af en toe nog voorbij zien komen door recepten die ik plaats, of andere soort artikelen, en misschien over mijn poging om Groener te leven in het algemeen. Laat vooral weten wat jou leuk lijkt om te lezen!

 

 

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s