Vegan Update IV: Zelf koken & Drenthe

De vorige Vegan Update heb ik gezegd dat er nog één zou volgen, nummer vier. Ik heb veel – zo niet bijna allemaal – foto’s al gedeeld via mijn verhaal op Instagram en dus heb ik nu een beetje het gevoel dat ik alles voor de tweede keer zeg. Toch zal ik de foto’s alsnog geven met mijn commentaar erbij, om het netjes af te maken en af te sluiten met het antwoord op de vraag ‘En wat nu?’.

 

Vrijdag na de lunch vertrokken mijn ouders naar Drenthe en hadden we voorlopig met z’n drieën het rijk alleen. Links zie je mijn favoriete snack, dit keer met zowel banaan als appel (even in de magnetron zodat het zacht wordt)… En rechts het avondeten dat ik voor ons drieën had gemaakt: zoete aardappelfriet met een broodje zwarte bonenburger.

 

Weer een ander deel van mijn reeks Aldi-zoektochten, nu ontdekte ik op links gekruide boontjes om te snacken en op rechts vegan ‘vlees’ in alle soorten en maten: gehakt, spekreepjes, bitterballen, kroketten… Ik nam zelf ‘kipstukjes’ mee.

 

En die gooide ik in mijn lunch van zaterdagmiddag, een Buddha bowl naar recept van Frommybowl. Links is voor de foto, rechts is na – want zo perfect neergelegd is leuk maar eet voor geen meter.

 

’s Avonds at ik bij een vriendin die ook alleen thuis was en maakten we zelf pizza’s.  Mijn ene helft was een BBQ-chicken inspired pizza (met mijn nepkip) en de ander een traditionele groentepizza met courgette, rode uit, kappertjes en olijven, vegan pesto en een berg rucola – die niet op de foto te zien is want anders zag je mijn pizza niet meer. Als toetje hadden we het chocolade-kokosijs van de Aldi die ik de vorige editie al liet zien maar niet kocht,  met vruchtensaus (jam in de magnetron). We hadden de paprikachips van de Jumbo meegenomen, want van mijn Vegan Challenge wist ik nog dat die veganistisch is, om ’s avonds te snacken. Maar toen ik de eerste in mijn mond stak, vond ik ‘m raar proeven… Ik keek op de verpakking, zag ‘vernieuwde receptuur staan, checkte de ingrediëntenlijst en zag daar ook nog eens ‘melkpoeder’ staan… ze hebben ‘m dus zowel vies als niet meer vegan gemaakt! Zo stom. Die ochtend ontbeten we met witte bakbroodjes en flink wat jus d’orange en koffie. Oh en die avond at ik de curry die ik hier al maakte.

 

Links zie je mijn Mexicaanse feestje van de laatste dag dat ik voor mezelf kookte en ik onder het genot van een kleine Corona en Gilmore Girls opat. Daarnaast weer een nieuwe versie van mijn lievelingstussendoortje, dit keer met speculaaskruiden en noten.

 

 

Maandag was de laatste dag dat ik voor mezelf kookte, maar niet de laatste dag alleen thuis. Ik probeerde zoveel mogelijk de koelkast en andere verse etenswaren die mijn broers toch niet zouden eten op te maken en dat resulteerde in een smoothiebowl als ontbijt en een salade als lunch met onder andere spinazie, quinoa en gegrilde courgette en een saus van sojayoghurt en tahin.

’s Avonds at ik bij een vriendin die jarig was. Ik wist van tevoren niet wat we zouden eten (en had niet aangegeven dat ik nu vegan eet) dus ik had me er al op ingesteld dat ik zou ‘zondigen’. Ik dronk zelfgemaakte Icetea met honing, maar het eten zelf (en dat is echt niet het enige bord dat ik naar binnen werkte) heb ik helemaal veganistisch kunnen doen… Mijn vriendin zichzelf de hele middag in de keuken uitgesloofd voor de pavlova die samen met zelfgemaakte brownies het dessert vormde… Dat kon ik gewoon niet weigeren om op te eten. Op het moment dat ze mijn stuk opschepte zei ze wel dat de brownies vegan waren, maar ik wilde niet moeilijk doen en at ook de pavlova gewoon op. Vegan eten  had dus uiteindelijk wel gekund… Maar goed, ik ben er nu in ieder geval achter dat ik pavlova niet super lekker vind  – is ook wat waard.

 

Mijn eerste (halve) dag Drenthe. Na de lunch (die ontbreekt in de collage; was vergeten foto’s te maken) gingen we een stuk fietsen en stopten we in een dorpje voor een kopje thee. Ik vroeg heel twijfelend aan de barman of hij misschien sojamelk had en toen hij zei ‘Ja ik heb nog wel een beetje’  of hij daar misschien een cappuccino mee kon maken. Dat kon hij, dus je begrijpt dat ik helemaal in mijn nopjes was met mijn soja-cappuccino in een of ander Drents gat. ‘ s Avonds aten we pizza bij de plaatselijke pizzeria en nam ik voor het eerst een espresso. Best lekker, maar niets verslaat een goede cappuccino.  Bij de snackbar verkochten ze zowaar Italiaans schepijs en nam ik als toetje een bolletje aardbeienijs met daaronder mango – maar die heb ik uiteindelijk weggegooid omdat ik mango-ijs keer op keer gewoon niet te pruimen vind.

 

De tweede en ook meteen mijn laatste dag in Drenthe regende het ’s ochtends, maar werd het ’s middags alsnog droog sprongen we na de lunch (die ik wederom niet gefotografeerd heb want ik had gewoon te veel trek na een rondje hardlopen) weer op de fiets, dit keer op en neer naar het dorpje Donderen. Dit eetcafé had helaas geen sojamelk en dus nam ik gewoon een zwarte koffie en daarbij at ik mijn meegenomen plak Hunekoek (ontbijtboek met amandelspijs en nootjes). Heerlijk én vegan! Ik kookte die avond voor ons drieën een simpel maar lekker maaltje bestaande uit Mexican inspired gevulde paprika’s en gebakken aardappeltjes.

 

Mijn laatste ontbijtje uitkijkend op het bos bestond uit sojayoghurt met muesli, speculaaskruiden en banaan en een bakbroodje met pindakaas en hagelslag. Lunch haalde ik bij de supermarkt vlakbij mijn Opa die we op de terugweg nog even bezochten en bestond uit satébroodjes van de Vegetarische Slager, een taboulehsalade en Raw Lemonade. Ik snap deze combinatie zelf ook niet helemaal, maar het smaakte goed.

dav

Dat was het al! We kwamen vrijdag rond vier uur ’s middags aan, dus mijn moeder kookte gewoon zelf avondeten (aardappels, bloemkool en voor mij witte bonen in tomatensaus omdat de vleesvervanger die we nog hadden kaas bevatte).

Ik stop nu met de Vegan Updates, maar nog lang niet met veganistisch eten. Ik ben nu bijna 6 weken bezig, maar het voelt alsof ik nooit anders heb gegeten. Gek hè? Maar ik voel me er nog steeds goed bij, hoef eigenlijk nooit te dealen met ‘minder’, ontdek continu nieuwe producten en experimenteer erop los… En nu ik al zo’n tijd bezig ben (langer dan de Vegan Challenge in ieder geval) durf ik mezelf nu oprecht een veganist te noemen – ook al eet ik nog een doodenkele keer iets dierlijks, per ongeluk of expres- en probeer met kleine stapjes mijn leven voor de rest ook wat meer te ‘vergroenen’.


 Ik hoop dat jij het leuk vond om mijn eerste weken van mijn nieuwe eetpatroon en hopelijk steeds meer levensstijl leuk vond om te lezen.  Dan hoop ik op mijn beurt dat ik je geïnspireerd heb om iets vaker dierlijke producten links te laten liggen en heb laten zien dat er altijd oplossingen zijn voor ‘de beren op de weg’ die bij het veganisme komen kijken – ook al is dat dus wel dierlijke producten eten.  Ik zal nog vaak in mijn Instagram Story mijn creaties delen, dus daar kan je vanaf nu terecht als je benieuwd bent wat ik zoal eet. Ik zal vast nog wel vaker over het veganisme schrijven (binnenkort zal ik nog mijn favoriete vegan youtubers, blogs en Instagrammers met je delen) en ik bén van plan om zelf ook recepten te gaan delen. Moet ik ze eerst even verzinnen…. Goed, dat duurt misschien nog wel even. Voorlopig zal je het dus zonder mijn eindeloze woordenbrij over eten moeten doen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s