Waarom ik Alkmaar zo leuk vind

Het is één van de redenen waarom ik voor een tussenjaar gekozen heb. Of nou ja: waardoor ik niet meteen op kamers wilde gaan. De afgelopen jaren ben ik namelijk steeds meer gaan inzien wat voor mazzel ik heb, dat ik in zo’n leuke stad woon. Ik heb inmiddels heel wat Nederlandse steden gezien, maar tot nu kunnen er niet veel tippen aan Alkmaar – al komen Haarlem en Utrecht komen wel dicht in de buurt. Het is natuurlijk heel anders om een dagje naar een stad te gaan dan om er echt te wonen,  en daarom is deze blogpost ook niet bedoeld als ‘gids’ voor als je een dagje naar de stad komt. Wat ik overigens niet afraad hoor, alleen zou ik dan niet op vrijdagochtend of zaterdagmiddag komen, in verband met de kaasmarkt en hordes winkelend publiek. Ik heb trouwens op mijn oude blog vorige zomer al tips gedeeld die je hier kunt lezen, mocht je geïnteresseerd zijn.

Maar waarom vind ik Alkmaar dan zo’n leuke stad? Ik dacht er al wandelend door het centrum over na en kwam op uiteindelijk de volgende 5 redenen. Zal ik maar gewoon beginnen?

Reden nummer 1: Alkmaar is mooi!

IMG_8979Ik ben niet compleet op de hoogte van de geschiedenis van de stad, maar je ziet aan alles dat Alkmaar een rijke historie heeft. De gebouwen zoals de Waagtoren, de gevels van de huizen en winkels in de binnenstad, oude fabrieken, de grachten en ophaalbruggen, de Grote Kerk… Het fascineert me mateloos. Als ik een mooie stad bezoek, kan ik me een hele dag vermaken door om mee heen te kijken en alles in me op te nemen. Als ik hier in het centrum ben, gebeurt me dat ongemerkt ook elke keer. Helemaal als het zomer is, de zon schijnt en iedereen van de stad geniet. Op die momenten vergeef ik het de toeristen dat ze constant in de weg lopen, omdat ik snap dat de ‘schoonheid’ van de stad nou eenmaal mensen aantrekt.

IMG_9067

IMG_9070

Reden nummer 2: In Alkmaar is genoeg te doen, als toerist én inwoner

sdr

Als inwoner sla je gewoonlijk de toeristische activiteiten over, in Alkmaar zijn dat de Kaasmarkt en rondvaart door de grachten. Heb ik trouwens allebei wel eens gedaan,  maar allebei is niet echt aan te raden. In plaats van een rondvaart is het veel leuker om een kano of fluisterbootje te huren en zelf de grachten te verkennen! Iets wat ik zelf ook vaker moet doen, om samen met vrienden te genieten van het mooie weer. Voor de rest heeft Alkmaar genoeg te bieden; Alkmaar heeft bijvoorbeeld een grote Vue-bioscoop, een filmhuis, een casino, musea zoals het Beatles Museum, een theater (de Vest)… Ook zijn er zomers vaak evenementen als Zomer Op Het Plein (gratis mini-concerten!) en leuke (food)festivals. Ook qua koffietentjes, lunchrooms en restaurants is er genoeg keuze – en er komt steeds meer bij – en er zijn veel leuke kroegen en een enkele club / cocktailbar om ’s nachts uit te gaan. Kortom: ik verveel me hier niet gauw.

davIk vind de Stapper op de Plattestenenbrug de leukste kroeg om uit te gaan; er komen de leukste mensen en ze draaien de meest niet-slechte muziek. 

IMG_8942

IMG_9022

Reden nummer 3: Alkmaar is groots, maar voelt klein

Ik zei net dat er genoeg te doen valt hier in Alkmaar, maar toch voelt de stad klein aan. Of misschien is ‘compact’ een beter woord. In feite zijn er drie pleinen, twee winkelstraten en een soort-van winkelcentrum aan de andere kant van het kanaal, genaamd Overstad, waar je ‘moet’ zijn. Meer eigenlijk niet. Aan het Canadaplein (bij de Grote Kerk) grenzen verschillende restaurants, de bibliotheek en het theater. Op het Waagplein vind je de terrassen en vormt ’s avonds samen met de Plattestenenbrug het uitgaansgebied van de stad. De winkelstraten zijn de Laat en de Langestraat, die heel handig naast elkaar liggen en waardoor je je niet moe hoeft te lopen als je aan het winkelen bent. En naast het winkelcentrum van Overstad bevinden de bioscoop, het filmhuis en Victorie zich ook aan die zijde van het kanaal. Ik vind het ieder geval fijn dat ik niet van hot naar her hoef te fietsen als ik eenmaal in het centrum ben.

Reden nummer 4: Alkmaar heeft ook leuke, unieke plekjes

IMG_8938Er zijn een paar plekken in Alkmaar die uniek zijn, en die maken de stad voor mij wel speciaal. Als eerste is dat het oude gedeelte van de stad, d’Oude Stad. Daar zitten koffietentjes en restaurants, en bijzondere kleding-en interieurwinkels. Oh en shoarma-en broodjeszaken die tot diep in de nacht open zijn voor het hongerige uitgaanspubliek. Het is niet groot, maar altijd leuk om doorheen te lopen en het geeft de binnenstad toch iets ‘extra’. De tweede unieke plek is voor mij Het Clarissenbolwerk, het park dat om een deel van de Geestersingel ligt. Zomers is het er druk met zonaanbidders en picknickfanaten, ’s winters liggen de grasvelden en paden vol bruin-rode bladeren en kom je een enkele wandelaar tegen.  Een fijn mini-stukje natuur in het centrum, wat bij betreft. Als laatste kan ik je het stadsstrand De Kade , dat aan de andere kant van het kanaal bij Overstad ligt, heel erg aanraden. Hoewel het strand dichtbij is (zie de laatste reden) is het soms nét een stap te ver om heen te gaan en is het Stadsstrand een goed alternatief om iets te drinken met je voeten in het zand. Ze hebben goede koffie, lekkere cocktails en andere drankjes en vooral ook heel leuk personeel. Laatst ging ik er op een ‘gewone’ zondagavond koffiedrinken en vielen mijn vriendin en ik middenin een Flamingo-Bingo spel. Ik bedoel maar.

IMG_9053

IMG_9042

Naast unieke plekken om te relaxen of rond te lopen vind ik dat Alkmaar ook genoeg unieke winkels en eetgelegenheden heeft. Als ik een tijdje niet in de binnenstad geweest ben, zijn er weer een paar bijgekomen. In de straat waar eerst poppodium Victorie zat, zitten nu bijvoorbeeld twee vintage-winkels.  En als je een leuke plek zoekt voor een koffie- of lunchdate, kan ik je zo tien adressen geven – en dan vergeet ik er nog een heleboel. Ik kan je iets minder goed restaurants aanraden (daarvoor ga ik niet genoeg uit eten, plus als vegetariër en inmiddels veganist is het helaas niet zo makkelijk en leuk) maar een pizza bij Thup’s of een frietje bij de Vlaminck is altijd goed.

IMG_8959IMG_8946

Reden nummer 5: Alkmaar is ook natuur

IMG_8263Één van de grootste voordelen (waar ik overigens ook veel te weinig gebruik van maak) van in Alkmaar wonen vind ik dat ik snel in de binnenstad ben (nog geen tien minuten), maar als ik een dezelfde afstand de andere kant uit fiets, ik me middenin de weilanden bevind. En ik een halfuur van de binnenstad fietsen vandaan bij de duinen en het strand van Egmond of Bergen ben. Het is een beetje the best of both worlds: ik kan moeiteloos de drukte of juist de rust opzoeken. Ik zou hierom dus ook niet in Amsterdam willen wonen, omdat ik het gevoel heb dat je daar bijna niet aan het stadse leven kunt ontsnappen – iets wat ik dus wel nodig heb. Op kamers gaan in Utrecht lijkt me wel heel leuk, ook omdat ik weet dat hier altijd terug kan komen.

IMG_8205IMG_8234IMG_8216


Het is uiteindelijk toch een verkapte stadsgids geworden, maar ach. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen en kunt begrijpen waarom ik Alkmaar nog niet wil verlaten. Koester jij ook zulke gevoelens voor je woonplaats? Of kon jij niet wachten tot je uit huis ging? Vertel het me! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s