3 x Vegan Favorieten (lunch + blogs)

Ben ik weer! Ik ga gewoon netjes het rijtje af en plaats mijn Vegan Favorieten in de volgorde waarop ik ze door de dag heen eet. Vorige keer deelde ik mijn favoriete ontbijtjes, dus nu zijn we aanbeland bij lunch. Laat ik beginnen!

Lunch

1. Hummus-tosti

IMG_1223

Waarom favoriet?

Tja, als veganist eet je natuurlijk geen kaas, en dus ook geen tosti’s zou je denken. Je kan er vegan kaas op doen, maar de variant die ik tot nu toe gevonden heb (Wilmersburger) smaakt als plastic… Ooit besloot ik er bij gebrek aan kaas maar gewoon hummus op te doen en dat pakte verdraaid goed uit. Gegrilld brood is nét wat lekkerder dan geroosterd brood, en doordat de hummus mee wordt verwarmd wordt ‘ie wat dikker en wat meer ‘kazig’ qua structuur en smaak. Echt een uitvinding, dit.

Hoe maak ik het?

De hummus-tosti maak je hetzelfde als een gewone tosti, maar om het alsnog kort toe te lichten: je verwarmd het tosti-apparaat, besmeerd twee boterhammen met hummus en legt ze op elkaar, doe er eventueel nog plakjes tomaat of paprika op en leg de tosti onder het tostiapparaat. Even wachten en klaar is je lunch – zo makkelijk en zó lekker!

 

2. Koelkast-leegmakende salade

IMG_1205

Waarom favoriet?

Ik heb niet altijd zin in brood en soms behoefte aan flink wat groente. Als het even kan, maak ik op die momenten een salade. Ik kijk altijd wat er in de koelkast ligt qua groenten en ‘flans’ daar iets mee in elkaar, soms moet ik dan alleen nog een zak spinazie of een paar tomaten kopen. Na zo’n salade voel ik me mega-gezond – als een echte wholefood-diet-vegan – en kan ik weer een paar dagen vooruit met mijn andere favoriete veganistische lunches.

Hoe maak ik het?

Mijn salade bestaat altijd uit een koolhydraatbron, eiwitbron, groentes, iets extra’s zoals noten, dadels of vers fruit en een dressing, vaak van tahin en mosterd. Maar welke soorten dat zijn, verschilt per keer. Op de foto zie je als koolhydraatbron quinoa, als eiwitbron had ik linzen maar die voegde ik na de foto pas toe, als groentes tomaat, rode uit en bietjes, een mineola als extraatje en tahin als dressing.

3. Leftovers for lunch

IMG_1245

Waarom favoriet?

Als ik zelf kook, zorg ik dat ik altijd iets te veel maak of een bepaald ingrediënt overhoud, zodat ik daar de volgende dag een lunch mee kan maken. Op de foto zie je wraps, maar het kan ook chili, pasta, salade, of soep zijn. Het is een favoriet omdat het heerlijk makkelijk is; soms hoef ik alleen iets in de magnetron te schuiven. En net als met de salade krijg ik hierdoor meer groente op een dag binnen. Niet te vergeten dat het vaak ook erg lekker is en even wat meer speciaal dan een boterham met appelstroop – al eet ik dat sowieso nooit als lunch, want ik eet altijd iets hartigs tussen de middag.

Hoe maak ik het?

Ja, dat ligt dus heel erg aan wát ik als restje kan eten. Soms moet ik er nog een beetje aan sleutelen, zoals met de wraps van de foto die ik vulde met hummus, muhammara, komkommer en tomaat. Maar meestal is ook deze lunch erg snel klaar en daar houd ik van, want als ik eenmaal trek heb wil ik niet nog een uur in de keuken staan voor ik ein-de-lijk kan eten. Waarschijnlijk besteed ik alsnog veel meer tijd aan mijn lunch dan de meeste andere mensen. Ik win het sowieso van niet-veganisten.

Blogs

Ik moet eerlijk toegeven: ik vind het aanbod in leuke, vegan blogs een beetje tegenvallen. De volgende drie blogs zijn ook meteen de enige die ik volg. Als je nog een tip hebt, laat het dan weten, want mijn lijstje kan best wat langer!

1. De Groene Meisjes

Screenshot 2017-09-07 at 19.43.30.pngDe Groene meisjes is volgens mij wel de grootste Nederlandse blog over veganistisch eten en groen leven. Inmiddels is er nog maar één Groen Meisje over, maar ook met alleen Merel is de blog nog steeds heel leuk. Ik houd van de hotspot-artikelen en recepten, de artikelen over groen leven zijn erg inspirerend en de persoonlijke stukken van Merel zijn ook altijd leerzaam en heel erg herkenbaar. Door Merels lovende woorden over Berlijn (en het vegan eten daar) kwam ik ook op het idee om naar Berlijn te gaan. Zo overtuigend is ze dus.

2. Lisa Goes Vegan

Screenshot 2017-09-07 at 19.39.52

Lisa heeft ook veel lekkere recepten, hotspotartikelen en persoonlijke artikelen rondom het veganisme. De laatste tijd vlogt ze ook veel voor haar Youtube-kanaal, en dat doet ze superleuk. Ik wil nu bijvoorbeeld ook naar Jeruzalem en Tel Aviv, na het zien van haar reisvlog. Sowieso is Lisa gewoon een heel leuk mens, zo komt ze in ieder geval over op camera, en dat geeft een blog voor mij al veel pluspunten. Als de artikelen dan ook nog boeiend zijn…

3. Sweet Simple Vegan

Screenshot 2017-09-07 at 19.40.30

Als laatste een Engelstalige blog, van het Amerikaanse stel Jasmine & Chris. Eigenlijk bezoek ik hun blog na aanleiding van een Instagrampost of Youtube-video, maar aangezien ik dat best vaak doe vond ik wel dat Sweetsimplevegan in mijn favorietenlijstje mocht. Laatst maakte ik deze chocolat chip cookies met kurkuma en tahin en die waren echt mega lekker.  Wanneer ik weer een flinke lading dadels in huis heb, ga ik ze nog een keer maken. Je proeft de kurkuma en tahin wel, maar het is zeker niet overheersend en het geeft vooral een hele bijzondere, maar dus wel lekkere touch. 


Zo, dat was het voorlopig wel weer zo’n beetje, geloof ik. De volgende keer deel ik mijn favoriete tussendoortjes met je, die ik vaak rond thee-tijd (maar ik drink er altijd koffie bij) nuttig en mijn favoriete boeken over het veganisme. Ik hoop dat ik je weer geïnspireerd heb en je iets hebt aan mijn tips – leg in ieder geval je broodje hummus een keer onder het tosti-apparaat, want dan wordt ‘ie echt tien keer beter van. Ik beloof het je. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s