Berlijn-Praagreis: vraag & antwoord

Hèhe, daar is ‘ie dan: mijn blogpost over mijn Berlijn-Praagreis, eind dit jaar. Nu ik hierover ga schrijven, voelt mijn blog pas echt als een tussenjaar-blog. Terwijl mijn naam ‘hopeless wanderer’ is, dus dat slaat eigenlijk nergens op. Maar goed, ik heb mezelf vorige week eindelijk een schop onder mijn kont gegeven en het begin van mijn reis geboekt. En net nog een trap na om erover te schrijven. Ik zal meteen maar zeggen dat ik er nog steeds niet veel over na heb gedacht (schijtluis die ik ben), dus door vragen aan mezelf te stellen zoals ‘wat ga je daar doen?’ in dit artikel hoop ik alsnog tot antwoorden te komen, zodat mijn reis voor ons beide iets duidelijk wordt. Werde ich gerade anfangen?

20150715_142333

Wanneer ga je weg? Hoe kom je daar? Waar verblijf je?

Ik heb een treinticket geboekt voor een trein die op woensdag 18 oktober om 07:00 naar Berlijn vertrekt vanaf Amsterdam Centraal. Dat betekent dat ik hier in Alkmaar zo rond 06:00 in de trein moet stappen. Super vroeg, ik weet het, maar zo ben ik wel al om half twee in Berlijn en heb ik nog een hele middag en avond in de stad. Ik zal toch wel bloednerveus zijn en uitslapen is er dan zeker niet bij, dus ik zal eerder blij zijn als mijn wekker rond vijf uur gaat en ik ein-de-lijk kan gaan. Ik heb een hostel geboekt voor vier nachten en check dan op zondagochtend uit. Ik wilde Berlijn graag doordeweeks en in het weekend meemaken – Praag maakte me wat minder uit – dus zodoende dat ik er van woensdag tot zondag verblijf.

Ik weet nog niet of ik zondag meteen ’s ochtends met de bus naar Praag wil gaan (dat is vier en een half uur) of dat ik later op de dag ga. Dat wil ik eigenlijk graag de dag zelf kunnen bepalen, net dat ik eigenlijk pas in Berlijn wil bepalen of ik nog doorreis naar Praag, of dat ik het wel gehad heb met het city-trippen. Ik heb in ieder geval drie en een halve dag in Berlijn en twee en een halve dag in Praag, want ik wil woensdag weer naar huis. Ik heb gekozen voor de trein (en als het goed is bus) omdat het ten eerste vrij goedkoop is, ten tweede vrij simpel – het is in feite niet anders dan hier op de trein stappen – ten derde omdat het beter voor het milieu is dan met het vliegtuig, en als laatste omdat het me best relaxed lijkt om een paar uur naar een voorbijgaand landschap te staren, te lezen en muziek te luisteren en dan het centrum van de stad in te rollen. Veel minder gedoe dan met het vliegtuig. De bus van Berlijn naar Praag nemen doe ik, omdat dat goedkoper is dan de trein maar even snel. De bussen van Flexbus gaan om het uur vanaf allerlei locaties in Berlijn, dus als ik weet hoe kort van tevoren je een busreis kunt boeken, kan ik op elk moment van de dag weg uit Berlijn. Als ik überhaupt wel weg wil …

IMG-20160504-WA0024

Waarom ga je in je eentje op dubbele city-trip?

Wanneer ik zou zeggen dat ik niemand kan vinden die met me mee wilt gaan, ben ik in zekere zin eerlijk. Echter is dit niet de reden dat ik ervoor kies om solo een klein deel van Oost-Europa te verkennen. Één van mijn doelen van dit tussenjaar is zelfstandiger worden, en waar word je nou zelfstandiger van dan alleen op reis gaan? Allles zelf uitzoeken, alles zelf bepalen, alle problemen zelf oplossen… Als ik dit aankan, kan ik studeren en op kamers wonen in een andere stad ook aan. Er zelfstandiger van worden is dus reden nummer één, reden nummer twee is dat ik heel veel zin heb om een stad te verkennen – pardon: twee steden – precies hoe ik het wil. Geen zuchtende broers meer die achter me aan lopen, werkweekprogramma’s om me aan te houden, een moeder die al hangry is maar jij nog even verder wilt kijken… Ik wil kunnen doen wat ik wil doen, eten wat ik wil eten en mijn plannen op het laatste moment kunnen wijzigen als ik toch ergens anders meer zin in heb.

dav

Of ik niet bang ben dat het een beetje eenzaam is? Natuurlijk wel. Daar heb ik dus al wat dingen voor bedacht, zoals in een hostel slapen (ik zit in een gedeelde, gemengde kamer van vier personen) zodat ik andere loners kan ontmoeten en mijn belevingen delen via Instagram en mijn blog. Maar ik weet van mezelf dat ik tot op zekere hoogte goed alleen kan zijn, dus ik heb er wel vertrouwen in dat het me lukt om me te vermaken en ook om met anderen op te trekken, als ik mezelf als gezelschap even zat ben.

En nog even over het waarom van Berlijn en Praag: allebei de steden lijken me mooi en ik ben er nog nooit geweest, dus waarom zou ik naar de andere kant van de wereld vliegen als ik deze steden ook nog wil zien? Berlijn trekt me vooral aan door het geweldige veganistische eten, Praag door de prachtige architectuur. Ik denk dat mijn verblijf in Berlijn dus vooral in het teken gaat staan van eten en mijn dagen in Praag van naar mooie gebouwen kijken. Ik vind het een heerlijk vooruitzicht.

20160430_163827

Wat ga je er doen? 

Mijn dagen vullen met enkel eten en naar gebouwen kijken vind ik ietwat inhoudsloos, dus ik wil ook echt wel meer doen dan dat. Het spreekt voor zich dat ik veel door beide steden zal  wanderen en leuke wijken en mooie plekjes, al dan niet highlights, zal bezoeken. Ook wil ik in allebei de steden naar één of meer museums, misschien over de geschiedenis maar ik denk eerder over kunst of fotografie. Ik houd er ook heel erg van om de drukte van de stad een beetje te ontsnappen door neer te strijken in een stadspark, dus dat zal ik in beide steden ook zeker gaan doen. Ik wil snel een Google-rondje doen en alvast wat eet-adresjes, highlights en musea opzoeken waar ik in ieder geval heen kan gaan. Misschien leuk om dat in een aparte blogpost te vermelden?

Áls ik leuke mensen ontmoet in mijn hostel, of bij toeval, lijkt het me best tof om op één van de weekendavonden het nachtleven van Berlijn te verkennen. Dit idee geeft me ook extra motivatie om contact met anderen te zoeken, dus hopelijk lukt het. Maar samen met iemand koffiedrinken, iets eten of iets cultureels doen lijkt me ook al superleuk!

mde

Wat moet je nog doen of over nadenken voor je weggaat?

Over iets meer dan een maand vertrek ik en voor die tijd moet ik nog een paar dingen doen of over nadenken. Vandaar ook de vraag, haha. Als eerste moet ik beslissen of ik mijn doorreis naar Berlijn, dus de bus, een hostel en de reis terug naar huis, hier nog ga boeken of dat ik daarmee wacht en het pas in Berlijn doe, zodat ik ook nog langer in Berlijn kan blijven of na die vier dagen al naar huis kan gaan. Iets houdt me gewoon tegen om dat ook meteen vast te zetten, wat het is weet ik niet. Ook omdat het niet per se nodig is, want ik ben maar in mijn eentje. De kans is groot dat de bus, een hostel en de trein terug nog wel een plek voor één persoon over heeft. Ik wil wel heel graag naar Praag, maar wacht dus nog even met daarvoor boeken. Ik zie het ook wel voor me dat ik na mijn Google-rondje zo enthousiast ben dat ik het wél gelijk wil vaststellen. Ik kom er sowieso nog even op terug.

Londen33

Het tweede waar ik over nog even over na moet denken is het meenemen van mijn spiegelreflex en een laptop. Ik wil graag mooie foto’ s kunnen maken, maar om nou elke dag een camera om mijn nek te hangen… En ik wil graag mijn belevingen kwijt op mijn blog, bijvoorbeeld in de vorm van plogs, en dat gaat veel makkelijker op een laptop dan op een telefoon. Op zich zou ik ze wel allebei mee kunnen nemen en ze mee op pad nemen als ik daadwerkelijk mooie foto’s wil maken of een blogje wil tikken. Mijn hostel bevindt zich midden in het centrum, dus teruggaan moet ook niet zo moeilijk zijn. Het laatste waar ik nog over na moet denken of naar kijken is hoe ik me ga verplaatsen in de steden zelf. Ik denk dat het het handigst is om in beide steden iets van een meerdere-dagen kaart of iets te kopen voor het openbaar vervoer; allebei de steden hebben een tram-en metrostelsel. Maar een fiets huren lijkt me ook echt leuk om te doen… Ik denk dat ik van tevoren voor beide steden even moet uitzoeken hoe het OV precies in elkaar steekt en het verder eenmaal daar het beste kan regelen.


Ik word met de dag enthousiaster voor mijn tripje, maar ook met de dag zenuwachtiger. Want wat als …? Ik probeer die doem-gedachten weg te drukken en in plaats daarvan aan de leuke dingen te denken, zoals heerlijk vegan eten en mijn eigen gang kunnen gaan. Ik kom sowieso nog een keer terug op mijn Berlijn-Praag reis wanneer ik mijn Google-rondje heb gedaan en ik ideeën heb verzameld van wat ik wil doen en zien. Maar als jij al tips voor me hebt, laat die dan vooral achter! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s