Mijn tussenjaar-doelen

Er is niet één reden dat ik voor een tussenjaar gekozen heb. Of nou ja, daar begon het misschien mee, maar naderhand kwamen er steeds meer bij. Op dezelfde manier is er niet één specifiek doel dat ik wil nastreven (volbrengen klinkt zo overdreven, want wanneer heb je een doel precies volbracht?). Aan het begin wel, maar gaandeweg kwamen er steeds meer bij. Inmiddels denk ik dat mijn lijstje wel lang genoeg is, dus het werd tijd om ‘m hier te delen!

IMG_20170703_112911.jpg

Het doel waar ik mee begon, was een goed plan B hebben voor als ik niet word toegelaten tot de studie Diergeneeskunde in Utrecht. Ik ben drie jaar naar 1001 open dagen van universiteiten geweest en heb daar zo veel presentaties gezien van studies die me ‘niets’ leken. Bij de meesten wist ik het al na een paar minuten. Er zweeft een quote op het internet rond die erop neerkomt dat je geen plan B moet hebben, omdat je anders niet vol voor je plan A gaat. Ik snap waar het vandaan komt, maar ik wil wel graag een back-up plan  hebben, want de kans is reeël dat ik niet word toegelaten. Dit jaar koos ik daardoor dus bewust voor een tussenjaar, volgend jaar wil ik wel een andere studie óf universiteit voor ogen hebben. In dit artikel schreef ik hier meer over, mocht je benieuwd zijn. Dan ga ik nu verder met mijn lijstje.

1.  Oprechte zin krijgen om te gaan studeren, uit huis te gaan en een studentenleven te gaan leiden

IMG_20170730_212759.jpg

Rond het einde van 2016 had ik hier opeens totaal geen zin meer in. Ik wist eerst niet hoe ik ermee om moest gaan; het plan dat ik altijd in mijn hoofd had voor na de middelbare school zou ik niet meer gaan volgen. Ik nam in de kerstvakantie de tijd om over een tussenjaar na te denken en een besluit te nemen. Ik weet niet helemaal waar die tegenzin vandaan kwam, maar ik heb het gevoel dat het te maken heeft met mijn drukke, stressvolle examenjaar. En eigenlijk algehele middelbare schooltijd. Ik hoop dus volgend voorjaar een plan B voor ogen te hebben en in de zomer zó klaar te zijn met mijn tussenjaar, dat ik niet kan wachten om te beginnen met studeren.

2. Meer rust creëren, meer tijd krijgen

dav

Nu ik geen constante druk van school op mijn schouders voel, ervaar ik veel meer rust en voelt het alsof ik veel meer vrije tijd heb, als in: tijd waarin ik precies kan doen waar ik zin in heb, zonder verplichtingen. Het is ook feitelijk zo dat ik meer vrije tijd heb hoor, maar het grootste verschil is klaar met iets zijn. Als ik de school uitliep, was ik er heel vaak nog mee bezig, door te leren of er over na te denken. Al dan niet piekeren. Als ik nu naar huis fiets van mijn werk of bijles-huis, denk ik daar niet meer aan tot ik de volgende keer weer moet werken of bijles geef. Dit doel steef ik dus na om zo weinig mogelijk ‘pieker-dingen’ te doen in mijn tussenjaar, alleen de hoognodige verplichtingen na te komen en voor de rest mijn tijd zo veel mogelijk te vullen met dingen waar ik blij of relaxed van word.  Wat al die dingen precies zijn, heb ik hier al eens verteld.

3. Het veganisme comfortabel en ‘eigen’ maken

IMG_20170817_140626.jpg

Ik eet nu bijna drie maanden veganistisch en ik kan niet zeggen dat het van een leien dakje gaat, maar het gaat al aardig gemakkelijk. Ik maak nog fouten en heb zo mijn cravings (op dit moment: kaas), maar zondig niet. Aan het einde van mijn tussenjaar wil ik dat het veganisme comfortabel voelt en ik het ‘eigen’ maak door er volledig achter te staan en de positiviteit ervan kan uitstralen naar anderen. Ik denk dat het minder ‘raar’ is in de studentenwereld als ik Diergeneeskunde studeer en vegan ben dan fysiotherapie, maar ik wil dat het bij beide studies als deel van mij voelt en het me niet belemmert om wat-dan-ook te doen als student. Binnenkort wil ik ook weer eens een Vegan Update schrijven, vooral ingaand op de voordelen van veganistisch eten die ik tot nu toe ondervind – dat helpt me vast om me zekerder te voelen.

4.  Zelfstandiger worden

IMG_20170902_213026.jpg

Mijn ouders zeggen altijd dat ze me al redelijk zelfstandig vinden; ik kan koken en weet iets van het huishouden doen. Zelf vind ik het wel meevallen en denk ik dat het nog heel wat beter kan. Ik doe niet zo vaak dingen alleen, waardoor ik niet vaak ergens volledig verantwoordelijk voor ben. Neem bijvoorbeeld reizen, dat heb ik altijd met mijn ouders, school of vriendinnen gedaan. Ik ben ook bezig met mijn rijbewijs halen, dus als ik die eenmaal in de pocket heb helpt dat ook mee aan het gevoel van ‘zelfstandig zijn’. Maar niet alleen wil ik zelfstandiger worden in de dingen die ik doe, ook in mijn keuzes. Op zich ben ik al aardig op weg door voor een tussenjaar te kiezen en dit jaar precies te doen waar mijn zin naar uitgaat, maar zoals ik al zei: het kan beter. Ik wil aan het einde van dit jaar klaar zijn voor het studentenleven en op kamers gaan, zo dat ik kan wonen waar ik ook beland – Utrecht, Amersfoort of België.

 5. Meer tijd nemen voor cultuur en creativiteit

dav

Ik dacht altijd dat ik geen cultuurmeisje of creatieveling was. Gelukkig ben ik daar de afgelopen paar jaar wel op teruggekomen, omdat ik besefte dat cultuur en creativiteit meer zijn dan schilderijen bekijken en tekeningen maken. Door school heb ik niet heel veel tijd gehad – of gestoken – in cultuur snuiven of creatief zijn, niet zoveel als ik zou willen in ieder geval. Dat wil ik dit jaar een beetje goedmaken. Hoe? Buitenshuis wil ik  proberen om naar zo veel mogelijk concerten, musea en films te gaan die me leuk en interessant lijken en me daarbij niet laten tegenhouden door het feit dat ik vaak alleen zou moeten. En thuis wil ik vaker afgewisseld met hersenloze series en chicklits goede boeken lezen en goede films kijken. Mijn creativiteit wil ik in mijn blog steken, bijvoorbeeld door regelmatig een ‘Kort Verhaal’ te plaatsen en aandacht te geven aan fotografie.

sdr

Op dit moment heb ik geen ‘cultureel uitje’ gepland voor mezelf. Ik had er wel één: het concert van Kodaline op 6 december. Maar dat is dus afgezegd… Ik probeer nu met alle macht een kaartje voor Nothing But Thieves te scoren op 24 november, om de pijn te verzachten. Dat lukt helaas nog niet… Over minder dan een maand ga ik naar Berlijn en daar wil ik ook graag culturele dingen doen zoals een museum bezoeken of een naar een filmhuis gaan. En misschien is er wel een leuk concert als ik er ben…


Vijf doelen, of eigenlijk zes, ik vind het wel ambitieus genoeg. Het is misschien wel leuk om een paar keer op deze doelen terug te komen, of het me lukt om ze na te streven. Zo is het ook een beetje een stuk achter de deur, want ik wil dan wel iets hebben om over te schrijven natuurlijk. Ik ben nu drie maanden verder nadat ik mijn tussenjaar officieel liet beginnen, dat vind ik wel een mooie pauze tussen de updates door. Tot over drie maanden dus maar! Met deze updates dan hè, ik blijf natuurlijk wel blogposts schrijven. 

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s