Wanneer ik muziek goed vind

Ik heb best een kritisch persoon. Ik vind vaker iets niet dan wel mooi en ik heb een uitgesproken mening. Al spreek ik die lang niet altijd uit. Maar als ik iets me wel raakt, zoals muziek of een film, kan ik er intens van genieten.  Laatst dacht ik na wanneer ik wel iets als ‘goed’ beschouw, en ik kwam erachter dat mijn oordeel onbewust best onderbouwd is – ik heb kennelijk maatstaven en voorwaarden waar iets aan moet voldoen, wil ik het ‘goed’ vinden. Zeker omdat ik wel van heel veel verschillende genres houd, op muziek- en filmgebied. Ik deel hier elke maand de muziek die ik luister, dus het leek me wel leuk om in ieder geval mijn muzieksmaak eens onder de loep te nemen. De volgende keer als ik dus zeg dat ik een nummer mooi vind, weet je dus door wat voor keuring het heen is gekomen. En misschien herken je je eigen mening wel in mijn voorwaarden die je hier leest en durf je sneller iets op mijn advies te gaan luisteren.

dav

Ik begin gewoon lekker met mij conclusie van mijn muziek-mening. Die luidt dat ik drie maatstaven heb waar ik aan meet, die allemaal van een bepaald niveau aanwezig moeten zijn. Die maatstaven zijn: melodie, tekst en gevoel. Qua melodie heb ik niet echt een duidelijk beeld van hoe ik het het liefst heb; het moet me gewoon ‘pakken’, denk ik. Maar ik vind een liedje al snel mooi als de melodie ook de ruimte krijgt in een instrumentaal stuk, in de intro of nog beter: in de bridge. Een voorbeeld van een nummer waarbij het instrumentale stuk van de melodie mijn hart sneller laat kloppen is From Eden – Hozier.  Of neem All I Want – Kodaline. De instrumentale bridge is mijn favoriete deel van het hele nummer. Maar ook mijn all-time-favorite band Mumford&Sons en mijn nieuwe liefdes genaamd The Artic Monkeys zijn erg goed met instrumentale stukken in hun nummers – met melodieën in het algemeen zijn ze gewoon geweldig.

dig

Dan over de tekst, de lyrics. Ik ben absoluut niet gecharmeerd van clichés. In feite luister ik bijna nooit naar liedjes met die ‘I love you, I can’t live without you, I need you…’ teksten. Nee, een tekst moet origineel en uniek zijn. Het mag best over de liefde gaan en hoeft echt niet zo fantasierijk en af en toe iets te cryptisch als de nummers van The Artic Monkeys, ik citeer uit I Wanna Be Yours: “I wanna be your vacuum cleaner, breathing in your dust. I wanna be your Ford Cortina, I will never rust. If you like your coffee hot, let me be your coffee pot…”. Ik vind het af en toe ook wel fijn om een lied niet honderd keer te hoeven luisteren om erachter te komen wat de tekst betekent. Een voorbeeld van zo’n nummer is Sorry – Nothing But ThievesHet is een liefdeslied, een break-upsong zelfs, waarvan ik elke zin begrijp maar daardoor prachtig vind, juist omdat het zo ‘simpel’ is. Iemand voelt zich gewoon rot dat hij het hart van zijn geliefde heeft gebroken. Heel begrijpelijk, toch?

mde

Een tekst moet een bepaalde lading hebben, en daarmee komen we bij mijn laatste punt: gevoel. Bij een mooi nummer krijg ik kippenvel, of ik nou precies weet wat er met de tekst bedoeld wordt of niet. Ik denk dat de combinatie van de melodie en de tekst het gevoel overbrengen, dus als die goed is, word ik door het nummer geraakt. Hier een voorbeeld van is Another Love – Tom Odell. Toen ik het op Appelpop live hoorde, kreeg ik tranen in mijn ogen. Ik kan het niet anders zeggen dat de tekst en melodie in harmonie zijn – hoe suf dat ook klinkt. En zijn pianospel… live is het zo veel beter, veel rauwer. Zijn nummers zijn gewoon gemaakt om live te worden gespeeld.   Het nummer The Night We Met – Lord Huron is ook een lied waar ik heel erg door geraakt werd, toen ik het laatst voorbij hoorde komen in de My Favourite Coffeehouse-playlist van Spotify. Ik kende het nummer ook ergens van, waar ook meteen uit blijkt waarom het me raakt. Het was het lied waar de hoofdpersonen van de serie ’13 Reasons Why’ op dansten op hun gala. Niet gek dus dat een liedje uit een serie die me elke aflevering tranen bezorgde iets met me doet. Ik kan het dan ook alleen overdag luisteren, want anders word ik er gewoon te verdrietig van – en ik haat verdrietig in slaap vallen. Maar ook bij dit lied is de zowel de tekst als de melodie geweldig en maken ze het samen tot zo’n goed nummer, althans voor mij. Er zijn ook mensen die van techno, house of dancemuziek houden. Harde muziek zonder tekst. Dat is ook helemaal oké – iedereen moet het zelf weten. Dit is gewoon mijn smaak.


Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen hoe ik mijn muziek kies. Ik heb deze blogpost al een tijdje in mijn concepten staan, maar ik was het helemaal vergeten af te maken en online te zetten. Hier is ‘ie dus alsnog en om niet te veel muziekartikelen te plaatsen in korte tijd, post ik September’s muziek ietsje later dan normaal. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s