Alles in één

Ik haat het altijd als mensen het excuus ‘Ik had geen tijd’ gebruiken.  Het verstrijken van de uren kun je niet tegengaan, maar hoe je al die minuten besteedt, beslis je voor het grootste gedeelte helemaal zelf. Op het eerste gezicht lijkt ‘tijd tekort’ bij mij ook de reden te zijn geweest dat ik de afgelopen paar weken niets van me heb laten horen. Maar ik had naast mijn drie verplichtingen genaamd werken, bijles en rijles wél tijd om veelvuldig met vriendinnen af te spreken, ’s weekends tot diep in de nacht uit te gaan en avonden achter elkaar whatsappen tot mijn ogen dichtvielen… mijn yogamat heb ik amper uitgerold, mijn hardloopschoenen nauwelijks aangetrokken en de sportschool heeft me ook al even moeten missen. Even had ik alles best op orde, met nadruk op even, want al heel snel waren de kleine veranderingen niet zo klein meer. En als zoiets gebeurd, heb ik moeite om alle ballen in de lucht te houden en op dezelfde voet door te gaan als eerst. Gelukkig ken ik mezelf langer dan vandaag en weet ik die verwarrende periodes overgaan, dus maak ik me er niet zo druk meer over. Ik vond het wel vervelend dat mijn zin in Berlijn een beetje verdwenen was – want nu ik steeds zo veel mensen om me heen had, had ik helemaal geen zin meer om in mijn uppie weg te gaan en iedereen achter te laten  – maar inmiddels is die weer aangewakkerd. Mag ook wel, want op moment van schrijven vertrek ik over drie dagen al! Omdat ik de komende dagen niet zo veel tijd heb (Berlijn-voorbereidingen, werken…) is deze blogpost een Tussenjaar Talk, Vegan-Update en Berlijn-blogpost in één.

sdr

Voor ik verder schrijf, zal ik je mijn lang beloofde Vegan-Hotspot Lijst laten zien:

Ontbijt / lunch

 • Veganz & Goodies (Vegan supermarkt & lunchroom)
 • The Bowl  (ontbijt- en andere bowls, boven VeganZ & Goodies) 
 • New Deli Yoga (lunchroom)

Restaurants (kan je meestal ook lunchen)

 • Sfizy Veg (Vegan pizzaria) 
 • 1990 Vegan Living (Vietnamees)
 • Let It Be (Vegan burgers en crèpes)
 • Charlie’s Vegan Food 

 • VONER (Vegan Döner)

 • Chay Village (Vietnamees) 
 • Momos  (Dumplings)
 • Lucky Leek (fancy uit eten)

Tussendoor / koffietentjes

 • Black Sheep Cafe  Kombucha café)
 • Brammibals donuts
 • Distrikt Coffee    
 • Velicious 
 • Daluma (smoothies)

Deze hotspots heb ik gevonden op verschillende blogs (Degroenemeisjes, Lisagoesvegan), websites (Happycow, Tripadvisor) en de moeder van mijn “bijles-leerling” wist ook nog een paar leuke adressen voor mij. Zeker qua restaurants kan ik natuurlijk nooit overal heen in de vier avonden dat ik in de stad ben, maar gelukkig kan je bij veel ook lunchen. Bij al mijn vorige reisjes heb ik me qua eetgelegenheden nooit zo goed voorbereid, maar hé: deze trip draait voor 90% om veganistisch eten, dus nu is het wel op zijn plaats. En stiekem wilde ik het wel altijd al doen, maar mijn reisgezelschap verkeerd meestal in de ‘we zien wel waar we terechtkomen’ stemming. Dit keer heb ik geen gezelschap en kan ik dus bij de voorbereiding al doen wat ik wil. Heerlijk.

dav

Inmiddels eet ik bijna vier maanden veganistisch. Klinkt aan de ene kant heel lang, maar aan de andere kant: ik ken ook iemand die jonger is dan ik en al vier jaar veganist is. Ik bedoel maar. De laatste tijd had ik een beetje een dipje in het vegan eten. Ik had niet zo veel inspiratie meer, kreeg cravings naar kaas en roomkaas (waar ik overigens niet aan toe heb gegeven; ik kocht weer eens Wilmersburger-kaas en at een paar keer de vegan creamcheese bagel bij Bagels&Beans) en werd steeds vaker geconfronteerd met de moeilijke kanten van veganistisch eten, zoals dat het altijd meer moeite kost en je altijd vooruit moet denken. Daar moet je wel tijd en energie in investeren. Daar deed ik op het begin veel, maar de laatste tijd stak in dat allebei liever in andere dingen.

Op een gegeven moment verloor ik ook nog eens mijn eetlust, maar gek genoeg kwam het niet in me op om het op te geven. Terwijl ik vanaf het begin al heb gezegd dat ik het ging “proberen” en ik niet wist of ik het zou gaan volhouden. Ik ben in deze dip één keer van mijn principes afgeweken en at ik toen ik spontaan uit eten ging een vegetarische burger van halloumi kaas met frietjes met mayo on the side. De andere vegetarische optie die wel te veganizen was, had ik simpelweg écht geen trek in. Ik voel me er nog steeds niet schuldig over, omdat ik er helemaal zelf voor gekozen heb. Mijn gezelschap probeerde me zelfs nog te overtuigen om niet te zwichten, haha. Dit was trouwens deze vrijdag nog, de andere dagen heb ik wel weer volledig veganistisch gegeten. Ik heb er gek genoeg juist meer motivatie door gekregen. En ik heb weer zin om in Berlijn, misschien wel het allerbelangrijkste.

dav

Qua tussenjaar heb ik eigenlijk verder niet zo veel nieuws te vertellen, dus tenzij je mijn vorige Tussenjaar Talk nog niet gelezen hebt, ben je goed op de hoogte. Ik zeg expres niet volledig, maar na Berlijn kan ik je er wel iets over vertellen. Berlijn is nu eigenlijk hetgeen waar al mijn gedachten naartoe gaan. De afgelopen dagen heb ik mijn behoorlijk lange to-do lijst stukje bij beetje afgewerkt, zodat ik morgen alleen nog de laatste dingen in mijn koffer moet doen, als ik ’s avonds thuiskom na een volledige dag werken. Hoewel ik er geen zin in heb, denk ik dat het wel goed is morgen iets om handen te hebben. Anders zit ik ook maar de tijd weg te kijken. Wat ik wel grappig vind is dat ik, controlfreak die ik ben, niet alles tot in de puntjes heb uitgezocht. Tuurlijk heb ik de noodzakelijke dingen wel geregeld en over alle belangrijke dingen nagedacht, maar ik weet nog steeds niet zo goed wat ik wil doen, behalve vegan eten en ronddwalen door leuke wijkjes.  Maar ik zit woensdagochtend zes-en-een-halfuur in de trein met laptop, telefoon en het boek ‘Mijn Berlijn’ van Marjolein van berlijn-blog.nl, en dat lijkt me de perfecte gelegenheid om wat meer vooronderzoek te doen.


Dat was het wel, denk ik zo. Ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik mijn Berlijn-reis precies wil delen. Eerst dacht ik aan phoneplogs, maar mijn mobiel zit al zo vol… Ik denk dat ik wel regelmatig iets (oftewel: eten) in mijn Instagram-verhaal ga zetten, dus als je maar volgt blijf je daar in ieder geval al van op de hoogte. Na lang twijfelen neem ik mijn spiegelreflexcamera tóch mee, dus als ik terug ben kan ik hopelijk wat mooie plaatjes delen bij mijn verhalen. Want die verhalen, die heb ik vast wel.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s