Berlijn

Ik ben een paar dagen terug van mijn tripje naar Berlijn en inmiddels lijkt het alweer alsof ik nooit ben weggeweest. Woensdagmiddag kwam ik terug, donderdag spendeerde ik de hele dag met mijn beste vriendin in de spa en vrijdag ging ik op bezoek bij een vriend in Den Haag. Maar als ik door de foto’s van mijn mobiel scroll besef ik weer wat voor week ik achter de rug heb. Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen met schrijven. Maar gelukkig hoef ik dat ook helemaal niet; ik heb mijn hele reis een ‘dagboek’ bijgehouden waarin ik bijhield wat ik deed en dacht. In deze blogpost wil ik je via fragmenten uit dat dagboek en foto’s meenemen naar Berlijn. Later wil ik terugkomen op het hele fenomeen ‘alleen reizen’  en misschien maak ik ook nog wel een favorieten / aanraders / hotspot-artikel. Maar dus eerst verhalen en foto’s.

 

woensdag 18 oktober, 21:30 uur.\IMG_20171018_122011.jpg

“Wat een dag heb ik achter de rug… Inmiddels zit ik uitgeteld in de WIFI-corner van mijn hostel, om even van me af te kunnen schrijven. Mijn roommates zijn wel al gearriveerd, maar ze waren niet op de kamer. Eigenlijk wil ik wachten tot ongeveer 23:00 om naar de rooftopbar te gaan en daar nog een drankje te doen. Dan start namelijk happy hour weer, dus ik denk dat ik dan de meeste kans maak.

dav

Oké,  over vandaag. Met een beetje vertraging kwam ik uiteindelijk op het HBF terecht, maar geen idee verder hoe het OV zou werken. Dat ging nog redelijk simpel – ik moest met de tram en dan een minuut lopen – en na even om me heen te hebben gekeken zag ik mijn hostel liggen. Ik checkte in en settelde zo goed en kwaad als het kon op mijn kamer (ik had ruzie met mijn hoeslaken en kluisje), liep richting de Alexander Platz om vanaf daar het OV te nemen naar Brammibals Donuts. Onderweg kreeg ik opeens een smsje van mijn provider dat ik mijn internet nog moest aanzetten. Ik dacht dat dat met internet moest (heel onlogisch weet ik nu) dus liep ik de Huawei winkel in waar ik toevallig voorstond (ik heb een Huawei,  dan willen ze me vast wel helpen) en met hulp van de winkelmedewerker is het me uiteindelijk gelukt om mijn internet aan de praat te krijgen. Ik had gezien dat ik metro 8 moest nemen, dus toen ik die het perron op zag komen sprong ik erin. Niet lettend op welke kant hij opging…. En ja hoor, ik kwam er na een paar haltes pas achter dat ik in de verkeerde metro was gestapt. Gelukkig was dat redelijk snel opgelost en was ik ietsje later dan gepland bij Brammibal’s Donuts. Inmiddels had ik wel al vier uur niets gegeten en was ik al twaalf uur wakker, dus ik had best wel trek. Die donut was dan ook binnen no-time op, maar hij was wel heel lekker.

dav

Nog meer pech dingen waren dat zowel mijn pinpas als het wifi-wachtwoord het niet deed bij Brammibals donut’s en ik mijn rugtas vergat op het toilet, waardoor ik weer terug moest. Een winkel verder deed mijn pinpas het nog steeds niet… Gelukkig kon ik wel geld opnemen, dus pinde ik 50 euro en ging ik meteen op weg naar Momo’s, het dumpling restaurant waar ik wilde gaan eten. Dat was ook nog een hele reis, maar uiteindelijk had ik het gevonden en heb ik héérlijk gegeten (ondanks de buikpijn die ik al de hele dag had). Ik las nog even in mijn boek tot ik mijn drinken opat, dronk gemberthee bij een koffietent aan de overkant en in de metro terug nam ik twee paracetamollen tegen de buikpijn. Net leek het te helpen, maar het speelt nu wéér op. Ik denk dat het de vermoeidheid, spanning en stress is. Aan de ene kant baal ik ervan, maar ik snap het ook wel. Het is de eerste dag van de eerste keer alleen op reis. Ik heb heel wat paniekaanvallen moeten onderdrukken, maar er ging dan ook wel heel veel mis. Maar ik merk wel dat het goed voor me is, want ik leer er wel veel van. Omgaan met die stress, spanning en vermoeidheid en paniek en dingen doen ondanks dat ik ze eng vind, zoals paracetamol slikken.

dav

Ik ga nu denk ik zo afsluiten en even op de rooftopbar kijken. Misschien drink ik snel een drankje en ga ik naar bed, misschien blijf ik langer. Mijn buikpijn is zo goed als helemaal terug dus waarschijnlijk wordt het het eerste. Helaas pindakaas, maar ik heb nog meer avonden te gaan. En morgen gaat vast alles soepeler.”

 

vrijdag 20 oktober, 14: 15 uur

dav

“Gister kwam ik er niet aan toe om te schrijven, maar nu ben ik even ‘pauze’ aan het nemen van mijn dagschema: vanochtend heb ik ontbeten en dingen uitgezocht in een tentje bij Häckensermarkt, daarna zocht ik tevergeefs naar de Hunkemöller bij Alexanderplatz. Vervolgens ging ik maar naar  Museum Für Fotografie, dat inmiddels open was. Met mijn gebrekkige Duits en een glimlach mocht ik gratis naar binnen – yes. De tentoonstellingen waren vooral veel naakte mensen, maar wel mooi. De tentoonstelling over de Chinese Geschiedenis heb ik overgeslagen, want inmiddels had ik alweer best trek. Ik besloot weer bij Alexanderplatz uit te stappen en naar het tentje te gaan waar ik eigenlijk vanochtend naar op weg was en at  snel een avocado-hummusbagel. Hij was lekker, maar niet écht vullend, dus op weg naar mijn hostel kocht ik nog een flatbread met falafel. Nu zit ik wel pittig vol, haha. Vanavond ga ik eten bij Let It Be, dus vegan burgers it is. Hopelijk heb ik dan weer een beetje trek want ik moet er nu niet aan denken om te eten.

dav

Dan verder over gister. Ik stond stilletjes op om mijn roomies niet wakker te maken en reisde vervolgens naar Friedichshain om te ontbijten bij Goodies, rond te snuffelen in Veganz en de vegan schoenenwinkel erboven. Mijn ogen vielen op een paar zwarte Dr. Martens, vegan dus, en ik kon ze niet meer uit mijn gedachten wissen. Maar ja, op mijn tweede dag al 170 euro neertellen voor een paar schoenen… Ik besloot ze wijselijk achter te laten liggen en er nog even over na te denken. Alleen ik was de trap nog niet af of ik dacht: ik koop ze gewoon. ‘s Avonds kocht ik ze alsnog. Ik liep na mijn ontbijt, supermarkt – en schoenenwinkel avontuur een stukje langs de East Side Gallery, het langste stuk overgebleven Berlijnse muur. Verder wist ik niet zo goed wat ik in Friedichshain moest doen, dus heb ik de metro gepakt richting Häckenser Markt om daar te lunchen en langs de DM te gaan. Ik had een bij elkaar gesprokkelde lunch die ik opat in een parkje en liep vanaf daar richting de Berliner Dom, en vanaf daar naar de Brandenburger Tör en de Reichstag. Maar toen ik voor de Reichstag stond, voelde ik me opeens supermoe, dus heb ik even naar het gebouw gestaard en ben ik (met een omweg) in Tiergarten neergestrand om even op te laden.

 

Ik liep even door het Holocaustmonument (die met die blokken) en dronk thee bij een fietsenwinkel die niet alleen een fietsenwinkel was, maar ook een café. Ik had nog een best lang gesprek met een wat ouder paar uit Californië en verliet het zaakje uiteindelijk om half 6, een halfuur na sluitingstijd. Vanuit daar besloot ik meteen door te gaan naar Friedichshain om mijn schoenen daadwerkelijk te lopen en te eten bij The Bowl. Dat was ook érg lekker, en vooral heel gezond. Gek genoeg toen ik mijn koffie op had was ik opeens zó moe, dat ik moeite moest doen om mezelf te motiveren om terug naar mijn hostel te gaan. Maar uiteindelijk zag ik ook wel in dat chillen in de lobby met de nieuwe Riverdale-aflevering veel chiller zou zijn dan langer in het restaurant blijven. Eenmaal terug in mijn kamer bleken mijn roommates er weer te zijn – dit keer dus wakker. Het zijn drie jongens van 25, vrienden van elkaar, uit de staat New York. Amerikanen dus. Ze zijn aardig, vooral Tom die boven mij slaapt is wel in voor een praatje,  en ik voel me prettig bij ze. Al is het wel irritant dat ze laat terugkomen en ik daar wakker van word… Maar ja, dat hoort bij het hostelleven.

dav

Vanochtend heb ik dus over mijn opties nagedacht omtrent hier blijven en mijn terugreis. Ik kwam erachter dat het zowel de trein als busreis naar huis op zondag pittig duur is, dus dat motiveert me genoeg om hier langer te blijven. Ik zit nu te denken aan de rechtstreekse bus van 00:10 op dinsdagnacht (dat is dan eigenlijk woensdag) en een airbnb kamer in Neukölln. Maar alleen als Neukölln me zo bevalt hoor. Anders kijk ik nog even verder voor andere goedkope airbnbs. En anders maar weer een hostel. De tweede keer zal het vast minder erg en minder wennen zijn. Ik kijk nu nog even wat Marjolein van Berlijn-Blog over Neukölln heeft geschreven en dan ga ik zo maar op pad.”

sdr

17:32

“Ik zit nu al een uur in het koffietentje naast Let It Be, het restaurant waar ik vanavond ga eten. Maar toen ik een voet buiten zetten toen ik uit de metro kwam, voelde ik me niet lekker in deze wijk. Ik heb er gelukkig naar geluisterd en ga niet in een Airbnb. Eigenlijk heb ik daar sowieso niet zo’n zin in, bedenk ik me nu. Ik vind het hostelleventje wel prima zo. Als ik zo terug ben in mijn eigen hostel, vraag ik meteen of ze nog een kamer voor me hebben voor zondag en maandag. Anders boek ik denk ik een hostel in Friedichshain – kan ik nog een keer ontbijten bij Goodies. Of lunchen. In ieder geval denk ik wel dat ik de nachtbus van 00:10 neem, want dat is dan de helft goedkoper dan met de trein. Als ik weer thuis ben ga ik maar goed zoeken naar een leuk baantje voor op zaterdag, denk ik. Maar met mijn plan van nu: hostel + bus terug bespaar ik wel een hoop geld, en houd ik nog wat over voor als ik weer thuis ben.

sdr

Terug waar het begon, over dat ik me niet prettig voelde. Misschien is het het weer, misschien vermoeidheid, ik weet het niet. Ik voelde me gewoon in ene verdrietig en miste ik alles en iedereen….”

Zaterdag 21 oktober, 21:36 uur

sdr

“Ik zit weer in mijn oude vertrouwde lobby. Voor de laatste keer, want morgen en overmorgen slaap ik in een hostel in Friedichshain. Dat is zowel handig na het festival (jaja ik ga naar een festival) als ook wel leuk om een andere uitvalsbasis te hebben. Ik heb een kamer met alleen maar meiden – geen idee hoeveel bedden – maar daar kom ik snel genoeg achter. Ik wil morgen rond half 10 uitchecken, maar als ik eerder wakker word ga ik eerder. Dan wil ik meteen naar Friedichshain reizen en mijn bagage dumpen bij mijn nieuwe hostel, om later terug te komen om in te checken. Dan ga ik denk ik ontbijten bij New Deli Yoga, lunchen bij Goodies en ….

Het lukt niet meer om te schrijven. Ik ben zo moe. En ik heb nu alleen nog maar over mijn plannen van morgen geschreven, niet eens over vandaag. Denk dat ik dat morgen ga doen, misschien nadat ik ontbeten heb of geluncht. Ik ga zo terug naar m’n kamer, of m’n roomies nou zijn uitgedut (ze namen een powernap) of niet, haha. Ik ga denk ik maar gewoon lezen en dan snel slapen als ik zo moe ben. Riverdale komt thuis wel weer….”

Maandag 23 oktober, 10:03

sdr

“Waar ben ik gebleven? Ik heb zaterdag wel geschreven, maar niet over de dag zelf. En heb ik al over vrijdag geschreven? Ja, dat wel zie ik nu. Ik heb opeens een hele erge inkakker, maar het is nog maar 10:41 uur. Gelukkig ga ik niet te veel doen vandaag.Op mijn hotspotlijst staan nu alleen nog Vöner en Chay Village, die allebei toevallig of niet hier in Friedichshain zitten. Ik kijk vanavond wel waar ik meer zin in heb en bewaar de ander dan voor morgen. Maar ik zal eerst verder schrijven over zaterdag en gisteren voor ik verderga over mijn plannen voor vandaag en morgen.

dav

Zaterdag heb ik weer ontbeten bij Neundrei (dit keer de açaibowl). Om 11:00 uur begon de Alternative Berlin Tour, die echt supergaaf was. Staat zeker in mijn top drie van de leukste dingen die ik heb gedaan. De host, Dave uit Schotland, was ook echt geweldig; hij wist zo veel te vertellen over de street-art en de makers, de graffiti, muziekclubs en squatting-houses. Uiteindelijk duurde het geen drie uur, maar meer dan vier uur, dus toen we ‘klaar’ waren ben ik wel meteen teruggegaan naar Häckenser markt om te lunchen bij Vegan Living, een helemaal vegan Vietnamees restaurant. Daarna dook ik de H&M in voor een trui, die ik uiteindelijk niet kocht, en de Hunkemöller die zaterdag wél geopend was – vertelde het meisje bij de Hunkemöller-sportwinkel mij.  Na mijn Hunkemöller avontuur ging ik terug naar mijn hostel, om een poging te doen om mijn spullen alvast een beetje te ordenen omdat ik de volgende ochtend moest uitchecken. Dat ging niet helemaal, want ondertussen facetimede ik met papa en mama. Inmiddels was het donker geworden en regende het, dus ik had helemaal geen zin meer om de deur uit te gaan om te eten. Ik ging een restaurant genaamd Dirty Harry’s waar ze goedkope vegan pizza’ s hadden, zo’n tien minuten met de metro. Het was een super klein zaakje en ik was de enige klant, maar voor dat moment was het precies goed; even een snelle hap en dan terug naar mijn hostel. Ik ging nog wel naar de supermarkt om de hoek voor chocola, frisdrank en bananen voor ik terugging naar mijn hostel. Toen ik de straat overstak werd ik nog aangesproken door een Russische jongen / man die een biertje met wilde drinken. Hoewel ik het stoer vond dat ‘ie op me afstapte heb ik afgewezen, want ten eerste was ik super moe en kon ik alleen maar aan de loungebanken in de lobby denken en ten tweede wil ik dat soort risico’s niet nemen, als ik weet dat iemand er al andere ideeën over heeft dan ik. Uitgaan doe ik wel als ik met anderen op reis ben.

dav

Eenmaal op mijn kamer waren mijn roomies er weer, die net een powernap wilde nemen voor ze weer uit zouden gaan. We kletsten even, maar daarna liet ik ze met rust en vertrok ik naar beneden en schreef ik het stukje wat ik bij ‘zaterdag 21 oktober, 21:36 uur hoort’.

sdr

Dan zijn we aanbeland bij zondag, gisteren dus. Ik stond om 09:00 op, douchte en kleedde me aan, pakte de laatste dingen in, checkte uit en ging bepakt en bezakt naar mijn nieuwe hostel. Daar dumpte ik alleen mijn bagage en ging ik naar New Deli Yoga om te brunchen. Het was super mooi weer, echt van dat zondagse weer, en ik werd er echt super vrolijk van. Ik had echt zo’n gevoel: zie mij nou lopen, in mijn eentje in Berlijn, waar ik het super naar mijn zin heb en me beter, zelfverzekerder en sterker dan ooit voel. Het was een fijn gevoel, in ieder geval. Ik wandelde daarna nog een beetje rond – ik liep de verkeerde kant op, eigenlijk – en nam toen de tram naar het Mauerpark, voor de vlooienmarkt. Het zou 30 minuten duren, prima dacht ik, maar na 20 minuten stopte de tram en ging hij niet meer verder. Behalve lopen was er geen andere mogelijkheid om vanaf dat punt bij het Mauerpark te komen, dus moest ik helemaal terug naar Warschauerstrasse om vanaf daar de S-Bahn en U-bahn te nemen. Ik moest mezelf wel een schop onder mijn kont geven om te gaan, maar uiteindelijk haalde ik mezelf over met de gedachte: vandaag is de enige dag dat je naar de vlooienmarkt toe kan –  en chillen bij Goodies kan elke dag. Ik liep er even rond en kocht een tegeltje met een quote in het Duits voor Wieneke (vriendin die in Australië zit), maar ging al snel weer terug omdat ik toch wel weer trek had en het was ook wel pittig druk. Ik plofde neer bij Goodies met een heeeeerlijk stuk taart en gember-muntthee (waarom heb ik het altijd apart gedronken; samen is het veel beter) en checkte daarna in bij mijn nieuwe hostel.  In mijn kamer waren al twee Franse vrouwen (leeftijd rond de veertig schat ik zo) die niet echt Engels konden. Ik dumpte mijn spullen, ging naar de wc (op de gang…) en toen ik terugkwam was er nog iemand, een Frans meisje. Ik dacht eerst dat ze met z’n drieën bij elkaar hoorden, maar toen die twee vrouwen weggingen en zij achterbleef, vroeg ik het voor de zekerheid. Bleek dat helemaal niet zo te zijn, haha. We hebben daarna nog gekletst tot ik echt moest gaan eten, maar ik besloot met haar mee te gaan naar het Koreaanse restaurant dat ze had uitgezocht voor vanavond, nog geen 50 meter naast ons hostel. Het was lekker, maar bovenal gezellig om een keer met iemand anders te eten. Ik heb er wel het eerste optreden van het festival door gemist (maar ik dacht dat dat 19:00 begon in plaats van afgelopen) maar ik heb alsnog genoten van Jordan Mackampa en Albin Lee Maldau. Na het derde optreden (niet helemaal mijn ding) ben ik zelfs met knikkende knieën en een bonzend hart op Jordan Mackampa afgestapt en hebben we even gekletst. Echt blij en trots dat ik dat heb gedaan – ik had sowieso spijt gehad als ik het niet had gedaan. Maar het vierde optreden vond ik niet zo, dus toen ben ik lekker naar het hostel gegaan en na even in de lobby gezeten te hebben ging ik maar naar bed.

mde

En dan zijn we aangekomen bij vandaag. Ik zit inmiddels al bijna 3 uur bij Goodies, voor ontbijt en het bijwerken van mijn dagboek. Dat gaat niet zo snel, want ik doe 1000 dingen tegelijk: Whatsapp, Instagram, Facebook, concerten en festivals zoeken… Maar ik heb nu mijn Instagram up-to-date, evenals mijn dagboek, en heb iedereen bijgepraat, dus ik kan eindelijk gaan. Ik stop even bij het hostel om een handdoek te regelen, mijn rugtas te pakken en naar de wc te gaan. Eerst ga ik langs de H&M om toch maar die geweldige blauwe trui te kopen, dan lunchen bij Neundrei (die bagels en broodjes zagen er zo lekker uit en die koffie…) en even kijken of ik op de Dom of Reichstag kan. Vanavond wil ik eten bij Vöner, douchen, spullen ordenen en chillen. En morgen behalve mijn terugreis voorbereiden staat Hamburger Bahnhof op de planning, misschien nog Tempelhof (vliegveld), lunchen bij New Deli Yoga, avondeten bij Chay Village (goede afwisseling na vegan döner denk ik zo)… ook weer genoeg te doen. Want als je je verveelt in Berlijn, doe je echt iets fout.”

Woensdag 25 oktober, 04:50 uur

dav

“En toen zat mijn Berlijn-trip er alweer op… Het is zo snel gegaan. De eerste dagen tot zondag vlogen gewoon voorbij, dus ik ben heel blij dat ik besloten heb om langer hier te blijven in plaats van door te reizen of zelfs naar huis te gaan. Ik zal de dag van gisteren nog even kort toelichten voor ik met mijn afscheidswoordjes begin.

sdr

Na drie uur te hebben vertoefd bij Goodies ben ik dus naar Häckensermarkt gegaan voor dé blauwe trui van de H&M, een lunch bij Dean & David (Neundrei had geen broodjes meer…) die lekker en cheap was, in en op de Berliner Dom, koffie en pumpkin bread bij Neundrei, even bij het Otto Weidt museum naar binnen, want dat is tenslotte gratis en wél op maandag open, en daarna meteen door naar Vöner om eindelijk vegan döner te eten. Duurde wel even voor ik er was, want ik liep tot drie keer toe verkeerd, maar uiteindelijk had ik het dus gevonden. Ik dook nog even de Biocompany aan de overkant in voor een drankje voor die avond en ging weer terug naar mijn hostel. Eenmaal in mijn kamer was er een nieuw meisje, oorspronkelijk uit New York (nu wel de stad) maar ze studeert een semester in Londen en reist nu in haar ‘fall-break’ rond Europa. Ook erg aardig, maar ze was wel ‘verreist’ dus hebben we niet superlang gekletst. Ik wilde zelf ook douchen en mijn spullen zo goed als allemaal inpakken. Toen ik daarmee klaar was, was het ondertussen al na elven dus dook ik meteen mijn bed in.

mde

Vandaag werd ik al rond 8 uur wakker en ik pakte er heel dom meteen mijn mobiel bij, om te kijken of er ergens nog kaarten voor Dotan te vinden waren. Heel dom omdat ik daarna is een vicueuze cirkel terecht kwam van dingen die mislukten… Uiteindelijk had ik nog drie kwartier voor mijn wekker ging, dus keek ik een aflevering Gilmore Girls om de tijd te doden. Ik te laat met uitchecken – ik kletste met mijn roomies en was mijn oortjes kwijt – maar gelukkig was dat geen probleem.  Daarna ontbeet ik bij New Deli Yoga, ging ik naar Alexanderplatz voor nieuwe oortjes, een magneet voor oma en om te kijken waar de bus precies zou vertrekken, naar Hamburger Bahnhof, voor lunch en taart naar Goodies, cadeautjes kopen bij Veganz en tot slot naar de supermarkt om de hoek voor bus-eten. Ik ging terug naar mijn hostel om even te chillen in de lobby, maar toen ik terugkwam van de wc was Clarisse er al. Evengoed chillde we in de lobby omdat het nog wel vroeg was om te gaan eten, en toen we net weg wilde kwam onze Amerikaanse roomie weer terug en zij joinde ons ook, terwijl ze al gegeten had. Het was echt leuk; ik heb van de 7 avonden 5 avonden alleen gegeten, eentje met z’n tweeën en eentje met zijn drieën. Ik had niet verwacht dat dat er nog in zou zitten, zeker omdat ik natuurlijk veganistisch eet. Na het eten chillde we nog even op onze kamer – dat mijn kamer al niet meer was – en besloten we even wat te drinken. Ik stelde het de Baumhausbar voor, boven Musik&Frieden waar het festival was, want dat was dichtbij en zag er de vorige keer best leuk uit. Het was natuurlijk nog niet zo druk om 22:00 uur, maar evengoed was het wel leuk om er te zitten. Terug in het hostel had ik nog een klein uurtje voor ik weg moest en die vulde ik in met omkleden, spullen ordenen, whatsappen, eten en een paar Youtube-video’s van Jiami kijken. Ik sprong letterlijk in de S-bahn naar Alexanderplatz en vanaf daar nam ik superlui de tram voor het laatste stukje. Maar hé: ik moest wel met al mijn bagage slepen. Zodra ik bij de bus kwam, mochten we naar binnen, dus kon ik relaxed een plekje uitzoeken, nog even naar de wc, het thuisfront bellen… Dat soort dingen. Ik ben een paar keer een soort van in slaap gevallen, maar ik denk dat het straks alsnog voelt alsof ik niet heb geslapen. Misschien val ik wel in slaap in de trein, haha.Ik ben nu wel blij dat mama me gevolgd heeft op Instagram, want nu weten ze thuis al wat ik allemaal heb gedaan. Heb ik alsnog genoeg te vertellen over wat ik er nou precies van vond, maar goed.

sdr

09:09 uur

Inmiddels heb ik met de computer ook mijn hele wifi-gebruik overschreden. Lekker dan. Gelukkig kan ik wel offline in Documenten werken, dus doe ik dat nu maar afgewisseld met uit het raam staren en misschien zo nog wat proberen te lezen. Ik heb best wat uurtjes geslapen – om acht uur werd ik écht wakker – maar voel me alsnog gebroken. Misselijk, maar dat kan ook wagenziekte zijn, mijn hoofd doet zeer… mijn hele lichaam eigenlijk. Gelukkig ben ik over zo’n twee uur in Amsterdam. Ik ga de trein van 11:15 niet halen, maar dan heb ik rustig de tijd om water, thee en misschien nog iets te eten te kopen. We rijden nu Groningen binnen. Gek om alles weer in het Nederlands te lezen. Ik ben wel blij dat ik straks weer mijn eigen taal kan spreken. Die spreek ik toch het beste.

dav

 Wat zal het  raar zijn om weer thuis te zijn. Het huis te delen met mijn familie, in plaats van vreemden uit het buitenland.  Maar ook om een eigen kamer te hebben, waar ik me helemaal alleen in terug kan trekken. Om mijn ouders, broers en vrienden in het echt te kunnen spreken in plaats van op whatsapp. Ik wil de komende dagen, eigenlijk voor volgende week begint en ik in ieder geval bijles ga geven en moet werken, tijd vrij maken om blogposts over Berlijn te schrijven. Ik heb al een lijstje met onderwerpen gemaakt.

sdr

Ik ging met een doel naar Berlijn: perspectief krijgen over mijn tussenjaar en de ‘die andere situatie’. Ik heb er niet heel bewust over nagedacht, als in: ik ging er niet voor zitten, maar ik ben bij beide wel op een soort conclusie gekomen. Al is die niet anders dan hoe ik erover dacht voor ik naar Berlijn vertrok. Maar over hoe ik verder wil met mijn tussenjaar kan ik eigenlijk zeggen op dezelfde voet, maar misschien moet ik wel iets kieskeuriger met mijn geld omgaan en als dat niet genoeg is, een baantje voor één weekenddag zoeken, want ik wil naast Londen en Pinkpop graag nog een keer op reis. Misschien weer in mijn eentje, misschien met iemand anders, misschien pas in de zomervakantie… In ieder geval wil ik nog een keer, maar daarvoor zou ik echt moeten sparen. Ik ga nu maar weer even een potje uit het raam staren met Dotan op. Misschien kan ik nog een mini-powernap houden en dan duurt het echt niet zo lang meer voor ik in Amsterdam ben.

dav

11:20 uur

Ik werd net om kwart voor 11 wakker van mijn dutje en toen dacht ik: yes, we zijn er bijna. Niet dus. We waren pas net de dijk over, dus vanaf daar duurde het nog drie kwartier…. Ik wil thuis zijn! Of op zijn minst op Amsterdam Sloterdijk. Dan voel ik me al meer thuis dan hier in de bus. Nog even volhouden…” 


Het heeft even geduurd ( want: mijn foto’ s wilde maar niet uploaden…) maar ik hoop dat je het alsnog leuk vindt om over mijn Berlijn-avontuur te lezen aan de hand van deze dagboekfragmenten. De komende weken ga en ik kan ik nergens naartoe, dus dan heb ik mooi de tijd om meer te delen. Ik ben nog lang niet uitgepraat over Berlijn…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s