Een tussenjaar is de ‘beste beslissing van 2017’ geweest

Oké, een week van tevoren tóch een kaartje voor Pinkpop kopen komt wel heel dicht in de buurt en ik heb nog wel meer goede beslissingen gemaakt dit jaar, maar een tussenjaar nemen staat nu al op nummer één. Over minder dan een week, op 22 november, is het precies een halfjaar geleden dat ik mijn laatste examen heb gemaakt, ik achttien jaar werd en mijn tussenjaar begon. De eerste helft stond in het teken van ‘leve de vrijheid’, want vanaf september begon ik pas met werken en bijles geven. Van die periode heb ik echt genoten en dat kan ik dus sowieso aan iedereen aanraden die nadenkt over een tussenjaar: doe eerst een periode niets. Al zijn het twee weken. Want wat je hiervoor ook gedaan hebt, je hebt tijd nodig om te resetten en te bedenken wat je wilt doen en bereiken in je tussenjaar.  En dat lukt het beste als je niets om handen hebt, behalve af en toe je vrienden blijven zien.

sdr

Nu ik toch al zeker ben dat een tussenjaar de goede keus voor mij is geweest, wilde ik ook niet langer wachten met vertellen waarom dan precies. Het draait in feite om de begrippen ‘tijd’ en ‘ruimte’, maar die licht ik natuurlijk wel even uitgebreid toe. Je kent me langer dan vandaag, inmiddels.

 Vrijheid, blijheid

Mijn tussenjaar draait om vrijheid. Precies doen waar ik zin in heb, met zo min mogelijk verplichtingen die dat in de weg staan. Ik heb nu evengoed een druk leven, maar toch heb ik veel meer tijd voor de dingen die ik leuk vind dan op de middelbare school. Het maakt allemaal ook wat minder uit; na een dag werken ben ik wel moe, maar ik hoef toch niets meer te doen, dus dan kan ik best met iemand afspreken.  Dat kon ik niet na een dag school. Ik deel mijn tijd zelf in en kan overal zo mee stoppen als het me niet meer bevalt. Ik kan een week in mijn eentje naar Berlijn en een heel weekend meedoen aan een schrijfmarathon.  Ook zou ik naar elke willekeurig concert kunnen en elk weekend uitgaan, als ik zou willen.  Ik kan bijna overal ‘ja’ op zeggen en dat doe ik ook geregeld. Ik heb er sowieso een grotere ja- mentaliteit van gekregen; vorig jaar zou ik nooit naar een festival gaan – en dan ook nog op een zondag –  met iemand die ik de week daarvoor pas heb leren kennen.  Ik sta meer open voor dingen, ben spontaner en impulsiever en dat heeft vaak hele leuke gevolgen.

mde

Doelen om te om na te streven en dingen om te ondervinden

Eerder schreef ik over mijn tussenjaar-doelen, die ik nooit zou kunnen volbrengen als ik was begonnen met studeren. Alleen het zelfstandiger worden zou misschien lukken, maar alleen maar omdat ik wel zou moeten, eenmaal op mezelf wonend. Nee, vorig jaar en ook als ik dit jaar zou studeren zou ik geen ruimte hebben om rust te creëren, het veganisme eigen te maken, mijn rijbewijs te halen en voor meer cultuur en creativiteit in mijn dagelijkse leventje. Die ruimte heb ik nu wel. Ook wilde ik graag een aantal dingen leren vóór ik zou gaan studeren, al is leren misschien niet helemaal het goede woord. Ondervinden is misschien beter. Ik wilde graag ondervinden hoe het is om de volledige regie over je leven te hebben, je eigen geld verdienen (en uitgeven…), te werken in een chaotische werksector als de horeca, het grootste deel van mijn vriendinnen niet dagelijks op school zien maar ik echt moet afspreken om elkaar niet uit het oog te verliezen. ‘Iemand’ ontmoeten is ook iets wat ik altijd al heb willen ondervinden (geef toe dat wil iedereen), al had ik van te voren totaal niet het idee van: oh dat zou dit jaar ook wel kunnen gebeuren. Met al mijn profielwerkstuk, SE- en examenstress was ik er eerder ook echt niet mee bezig en stond ik er ook helemaal niet voor open. En als ik dit jaar diergeneeskunde was gaan studeren ook niet, want ik ken mezelf langer dan vandaag.

dav

Ik ben nu een relaxter, vrijer, spontaner, socialer mens na zes maanden tussenjaar. Ook nu, nu ik voorlopig nergens heen kan, het hier in Nederland pietjepruimeweer is en ik Instagram-verhalen vanuit Australië en Bali zie en ik een beetje moe ben van de vele leuke en nieuwe dingen van de laatste tijd. Gelukkiger ben ik dus ook zeker ook – en dat is eigenlijk al reden genoeg om te zeggen dat een tussenjaar de juiste keuze voor mij was.

 


 Edit:

Bij ruimte ben ik iets vergeten omdat het niet tussen mijn tussenjaar-doelen stond, maar wat toch wel erg belangrijk is. Ik heb het volgens mij nog niet eerder over gehad, dus ik zal het kort omschrijven. Drie jaar geleden ben ik met paardrijden gevallen en naast andere blessures is mijn rug vast komen te zitten. Dit is ‘gekraakt’ maar sindsdien bleef ik er last van houden. Ik ben er voor naar de fysiotherapeut en de mensendieck geweest, maar nu ik ook in mijn tussenjaar wéér last kreeg van mijn heup tijdens het hardlopen, vonden mijn fysio en ik het tijd om het probleem echt aan te pakken. Ik moet oefeningen doen en het door middel van sporten, yoga en hardlopen het ‘goed’ weten te houden en een balans zoeken tussen belasting en ontspanning. Daar heb nu ruimte voor; als ik zou gaan studeren zou het waarschijnlijk alleen maar erger worden. Ik ben dus ook heel blij dat ik daar nu aan kan werken. 

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s