Uitgeven, oppakken, druk maken en beloven

Ik heb nooit een schema opgesteld van hoe vaak ik een Tussenjaar Talk schrijf. Dat zou gewoon niet werken; de ene keer zou ik dan alles opsparen omdat ik zo veel te vertellen heb, de andere keer alles uitmelken omdat er niets gebeurd is. De vorige update is iets meer dan een week oud, maar in de tussentijd is een hele hoop weer anders dan toen. Ik praat je gauw bij, zodat ik het niet allemaal hoef op te sparen.

De vorige keer schreef ik over mijn ‘financiële situatie’ en dat ik mijn lening bij mijn ouders zo snel mogelijk wil aflossen. Inmiddels heb ik afgesproken dat ik de komende maanden steeds een klein bedrag terug betaal; zo kan ik zelf ook een beetje sparen en heb ik alsnog alles afbetaald voor de dure maanden (mei tot en met augustus) eraan komen. Het lukt maar half om niet te veel uit te geven, maar alsnog vind ik dat ik wel goed met mijn geld om kan gaan. Ik geef het namelijk uit aan dingen die ik écht heel leuk vind en heel erg van kan genieten: spontaan iets eten met een goede vriendin in de stad na een lange dag werken, naar concerten en festivals van bekende en nieuwe artiesten, uitgaan en naar feestjes zoals de Tante Joke Karaoke Band… Ik koop een doodenkele keer nieuwe kleding of schoenen, geef niet veel uit aan make-up of andere verzorgingsproducten… De consequentie van mijn manier om met geld om te gaan is wel dat ik niet heel veel over heb om te sparen en ik bijvoorbeeld geen grote of verre reis meer kan maken dit jaar. Maar dat hoef ik ook helemaal niet – het is überhaupt nooit mijn plan geweest.

IMG-20171118-WA0026
Kijk,  zo blij maakt mijn geld uitgeven aan eten met vriendinnen mij. 

Ik schreef ook over de schijfmarathon (lekkere tongbreker deze zin), die is dit weekend en daar kijk ik heel erg naar uit. De afgelopen week heb ik ’s avonds regelmatig mijn laptop gepakt en ben ik een halfuurtje gaan schrijven. Soms voor mijn blog, soms een Kort Verhaal, soms gewoon een beetje om mijn hoofd leeg te maken. Ik dacht wel: waarom kom ik er nu pas achter dat dit een goed moment is om te gaan schrijven? Een halfuur of uurtje typen en dan kan ik alsnog een serie kijken – sounds like a perfect evening to me. De afgelopen periode was ik nogal aan mijn telefoon gekluisterd, maar nu de veroorzaker daarvan zich tijdelijk in een andere tijdzone bevindt en whatsappen dus niet echt werkt, had ik ’s avonds opeens weer tijd over. Stranger Things 2 heb ik inmiddels ook afgekeken, dus ik heb nu het gevoel dat ik ‘tijd over’ heb. Die ik dus vul met schrijven, maar ook het keyboard spelen heb ik weer opgepakt.

mde

Maar het is heus niet alleen doordat mijn whatsapp-sessies gestaakt zijn (dit weekend troffen we elkaar wel een paar keer toevallig als hij wifi en ik tijd had om even bij te praten), dat het me lukt om dingen op te pakken hoor. Ik heb vorige week namelijk een prioriteitenlijstje gemaakt en opgeschreven wat ik het liefst met mijn vrije tijd wil doen. Dus geen eindeloze Instagram en Facebookrondjes, maar schrijven, keyboard spelen, lezen, een goede serie kijken, afspreken en sporten. Als jij ook in zo’n ‘Ik weet niet waar mijn tijd heengaat’-fase zit, kan ik je zo’n lijstje maken echt aanraden. Op een of andere manier blijft het hangen en denk je sneller ‘Oh ik heb een halfuurtje niets, ik kan wel dit of dit of dit’ doen voordat je je telefoon pakt. Uiteindelijk maakt 30 minuten pingelen of lezen mij veel rustiger en ontspannen dan scrollen door mijn feed en tijdlijn. Just saying…

dav

Ik schreef ook dat ik het inschrijven van Diergeneeskunde voor me uitschoof, maar inmiddels heb ik er alles voor gedaan wat ik tot nu toe kon doen. Ik moet alleen nog het essay schrijven, maar de opdracht heb ik nog niet binnen. Vanaf 1 december krijg ik toegang tot de toetsstof voor de selectiedag, dus ik denk dat ik vanaf dan gelijk ga beginnen met leren en elke week een ‘Diergeneeskunde-uurtje’ inlas om dat tot in de puntjes te kennen. Het zal wel gek zijn om weer in de boeken te moeten en ik ben blij dat ik de afgelopen maanden wel dingen leer, al is het maar autorijden of keyboard spelen. En dat ik bijles geef en tips geef hoe je kan leren helpt me denk ik ook wel.

Dan even iets anders over het ‘hierna’, iets minder leuks helaas. De open dag van de SOMT University van de WO-studie Fysiotherapie heb ik inmiddels achter de rug. Ik vond na de open dag de studie nog steeds heel interessant, maar ik kwam er daar dus achter dat het een particuliere opleiding is, wat betekent dat het collegegeld véél hoger is dan ‘normale’ studies. Voor iets wat mijn plan B is vind ik het niet waard om zoveel schulden te maken, dus met pijn in mijn hart moet ik concluderen dat het geen optie is. Een nieuw plan B vinden is ook nog niet zo easy-peasy-lemon-squeezy gebleken. Ik zat de denken om de hbo-opleiding Fysiotherapie te gaan doen in Utrecht, omdat Utrecht gewoon een superleuke stad is én op de universiteit een master heeft die je kan doen met de hbo-diploma Fysiotherapie. Maar, de selectiedag van deze opleiding is op 17 maart, dezelfde dag als die van Diergeneeskunde… En de selectieprocedure is mogelijk nog meer werk dan die van Diergeneeskunde. Ik heb helemaal geen zin om aan twee van die zware procedures mee te doen, net als dat ik vorig jaar geen zin had om aan die van Diergeneeskunde mee te doen tijdens mijn SE-week. Ik heb een mailtje gestuurd om te vragen of ik hoe ik dit moet aanpakken, dus het antwoord daarop wacht ik even af voor ik nieuwe stappen zet.

dav

Fysiotherapie studeren aan de Hogeschool Leiden is ook nog een optie – die selectieprocedure bestaat slechts uit wat vragenlijsten en een gesprek. Maar ja, dan studeer ik wel in Leiden… Een andere optie – eerder laatste hoop – die ik nog heb is de studie Bewegingswetenschappen aan de VU. En dan studeer ik dus in Amsterdam, wat ik eigenlijk helemaal niet wil… Ik vind het maar lastig allemaal. De mensen om mij heen vertellen me allemaal dat ik me er veel te druk om maak – wat ik eerlijk toegeven ook doe – alleen ik vind het zó eng om te denken: ik heb geen plan B nodig want ik word toegelaten bij Diergeneeskunde. Want dat weet ik niet. Er is een kans dat ik niet word aangenomen, hoe gemotiveerd en geschikt ik ook ben… Of België nog een optie is: voor nu is het nee, maar wie weet hoe ik er over een paar maanden over denk? Ik ga het wel proberen om me er niet zo druk om te maken en vol voor de selectie van Diergeneeskunde te gaan. En als ik geen Plan B heb, heb ik geen Plan B. Het zou eerlijk gezegd ook raar zijn als ik een studie zou vinden die me minstens of bijna even leuk lijkt als Diergeneeskunde, in een minstens of bijna zo leuke stad als Utrecht.

dav

Tot slot wil ik nog zeggen dat de blogposts die ik beloofd heb echt nog komen of de rubrieken die ik op mijn blog heb geïntroduceerd ook echt rubrieken blijven. Voor de Berlijn-blogposts wil ik graag de tijd nemen en telkens als ik dacht: dan kan ik er voor gaan zitten, lukte dat om één of andere reden niet meer. Ik heb nu donderdagmiddag gereserveerd om in ieder geval ‘Alleen op citytrip: mijn ervaring en tips’ te schrijven, maar als ik de essayopdracht voor donderdag nog binnenkrijg, ga ik daar eerst mee aan de slag. Sorry not sorry – Diergeneeskunde staat hoger op mijn prioriteitenlijstje dan mijn blog. Oktober’s muziek wordt Oktober en November’s muziek, omdat ik deze twee maanden met dezelfde drie afspeellijsten deed. Maar daarover later dus meer. Een Vegan-Update staat ook op de planning, na de schrijfmarathon heb ik als-het-goed-is een nieuw Kort Verhaal, misschien gooi ik er ergens nog wel een ‘Wanneer ik een film/serie/boek goed vind’ artikel  of ‘Vegan Favorieten: avondeten’ tegenaan en ik heb nóg veel meer ideeën, van een lijstje blogrituelen tot een nieuw fotoproject, dat te maken heeft met zelfbeeld en zelfvertrouwen. Hoeveel ik hiervan daadwerkelijk online ga gooien zal mij ook benieuwen, want vanaf zondag heb ik niet meer zoveel ‘tijd over’, als alles op dezelfde voet (of erger…) doorgaat als eerder. Dat gaan we zien: het moet ook wel mogelijk zijn om mijn telefoon een paar avonden per week uit te laten. En als het niet lukt, laat ik het je weten in de volgende Tussenjaar Talk…

 

 

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s