Jezelf uit je comfortzone gooien

Waar ben ik in vredesnaam aan begonnen? Iedereen lijkt minstens tien jaar ouder te zijn dan ik; mijn kans om aansluiting te vinden zie ik nu al krimpen. Ik snap helemaal niet meer waarom ik aan deze schrijfmarathon meedoe als ik opvang hoeveel schrijfervaring andere deelnemers hebben. Iemand heeft een net een boek geschreven en uitgebracht, ik bedoel maar.  Alleen deze nu nog volstrekt onbekende mensen zijn wel degenen met wie ik de volgende dagen zal moeten praten, eten en zelfs slapen, in een hostel in de binnenstad. Ik zal dus wel een plekje binnen de groep moeten vinden, want alleen is ook maar alleen…

mde

‘Uit je comfortzone stappen’ is iets waar veel mensen mee bezig zijn. Zo ook ik. Sinds september heb ik een tussenjaar – en dat is op zichzelf al een reuze-sprong uit mijn comfortzone. Ik werk in de horeca, geef huiswerkbegeleiding en heb autorijles, terwijl autorijden mij altijd veel te eng leek. Dit zijn alleen nog mijn verplichtingen; de rest van mijn tijd vul ik ook met activiteiten die mij uit mijn safe space gooien. Ik trok me niets aan van de tussenjaar-standaarden zoals ‘een half jaar rondreizen in Australië’ en ging eind oktober in mijn eentje een week naar Berlijn. Ik was letterlijk en figuurlijk op mezelf aangewezen, iedereen om wie ik geef ver van mij vandaan. De eerste dag ging bijna alles wat mis kon gaan ook mis, maar gelukkig heb ik mij daardoor niet uit het veld laten slaan, want de rest van de week was geweldig.

dav

De Shuffle Schrijfmarathon kan ik ook als succes beschouwen in mijn pogingen om uit mijn comfortzone te stappen. Ik bleek inderdaad de Benjamin van de groep te zijn, maar ik vond het uiteindelijk heel interessant om gesprekken te voeren met mensen die in een totaal andere levensfase zitten dan ik. Zij vonden dat ook, gelukkig. Ik heb een inspiratie bezoek gedaan waarbij Daniël Groeneveld van ‘Wijn van Daan’ mij alles vertelde over biologische en biodynamische wijn, waarvan het laatste iets waar ik nog nooit van gehoord had. Ook volgde ik twee workshops, creatief schrijven en achtergrondartikelen maken. Bij de één kreeg ik de meest aparte schrijfopdrachten zoals ‘herschrijf een herinnering’ en bij de ander tips voor het schrijven van een artikel –  die mij nu dus erg goed van pas komen. Maar ook at ik Irakees – super lekker – en ging ik uit in kroegen waar ik anders nooit zou komen en die nu kruipafstand van mijn bed lagen. Wat zeer handig bleek, naderhand.

dav

Uit je comfortzone stappen is niet makkelijk, dat geef ik eerlijk toe. Veel ‘uitstapjes’ doe je alleen en jezelf als gezelschap hebben is echt even wennen in het begin. Echter is het zó leerzaam en levert het je zo veel op. Na elke uitdaging ben ik weer meer zelfstandig en sociaal. Je bezighouden met wat anderen van je denken moet je vooral niet doen als je jezelf aan iets buiten de norm waagt, want er zullen altijd mensen zijn die het niet snappen. Waarom je in je eentje op city-trip naar een stad in Europa gaat, bijvoorbeeld. Gelukkig wordt het wel steeds eenvoudiger om die drempel over te gaan, of een band op te bouwen met mensen met wie je maar één ding gemeen lijkt te hebben. Bij de Shuffle Schrijfmarathon was dat de passie voor het schrijven, in Berlijn slechts het verblijven in Berlijn. Maar als je toch het gesprek aangaat, merk je dat het juist ontzettend leuk, leerzaam en inspirerend kan zijn. Ik sta elke keer honderd angsten uit en vraag me van alles af, maar uiteindelijk had ik nooit iets willen missen.


Dit was mijn eindartikel voor de Schrijfmarathon. Ik had absoluut geen idee waar ik over wilde schrijven en hoe ik mezelf kon uitdagen, dus ik ben uiteindelijk maar gewoon heel dicht bij mezelf gebleven. Voordeel daarvan is dat ik het zó op mijn blog kon plaatsen 😉 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s