Verliefd in het digitale tijdperk

De datingprogramma’s vliegen je tegenwoordig om de oren. Je had altijd al All You Need Is Love en Boer zoekt Vrouw, maar nu ook nog First Dates, The Bachelor… Ik vind het stiekem héérlijk om naar te kijken; die ongemakkelijkheid is toch een soort van ‘kick’.  Naast al die datingprogramma’s zijn er tegenwoordig steeds meer apps om mensen te kunnen ontmoeten. Het bekende swipen van Tinder, bijvoorbeeld. Ik ken ook steeds meer mensen die via Tinder of erger: Hot or Not een relatie hebben. In All You Need Is Love komen er ook steeds meer stelletjes voorbij die elkaar hiervan ‘kennen’.  Door al die programma’s, apps en succesverhalen denk ik best vaak na over het verliefd worden in het digitale tijdperk. Want met deze programma’s en apps zijn we er nog niet; sommige relaties, meestal op lange afstand, bestaan simpelweg uit Whatsapp-en Skype-sessies. Dat het werkt bewijzen de succesverhalen, maar toch vind ik het gek dat twee mensen op elkaar kunnen vallen via een beeldscherm, of match blijken te zijn als één van twee zich op goed geluk opgeeft om wekenlang te concurreren met zo’n 10 andere mannen of vrouwen.

sdr

Waarom ik het zo gek vind? Laten we met de datingapps -en programma’s beginnen, dat is iets luchtiger. Ik ben van mening dat je liefde niet moet forceren. Je mag best liefde zoeken; iedereen heeft in zekere zin behoefte aan liefde. Wat ik met forceren bedoel is dus eigenlijk wat je opgeven voor een datingprogramma, of een account aanmaken op Tinder of Hot or Not inhoudt. Een gesprek of erger, een date, is dan meteen met ‘die’ intentie. Het is wel grappig dat ik nu al merk dat ik mijn eigen argumenten kan weerleggen, want wie zegt dat daar iets mis mee is, behalve ikzelf? Ik zeg net zelf dat mensen best liefde mogen zoeken, waarom dan niet via een datingprogramma of app? Dat ik zelf nou niet met mijn kop op tv zou gaan om een man te vinden of afspreken met iemand die ik nog nooit in het echt heb gezien, betekent niet dat anderen dat ook niet hoeven te doen?

Eigenlijk hoef ik mijn argumenten helemaal niet te weerleggen, want het is in feite MIJN mening en hoe IK het zou doen. Zo zou je ook kunnen zeggen dat je met uitgaan (naar de kroeg of club) ook stiekem gewoon op zoek bent naar een lover – je weet immers dat er veel en vaak vrijgezelle types van het andere geslacht rondlopen. Met deze intentie ben ik overigens nooit uitgegaan, maar een ik geef ook toe dat een avond uit zonder jongens me bar saai lijkt. Zij zijn namelijk uitermate geschikt voor die heerlijke oppervlakkige kroeg-gesprekken. Er zijn vast jongens die denken dat ik met het starten van zo’n gesprek iets probeer uit te lokken, maar dat is eigenlijk nooit zo. Ik weet namelijk inmiddels hoe het gaat: ook al blijf je langer bij iemand plakken en heb je zelfs nummers uitgewisseld, uiteindelijk loopt het whatsapp-gesprek dood omdat je het allebei eigenlijk bij die ene avond wilde houden. Wat er ook gebeurd is… Nu iemand dit patroon doorbroken heeft wil niet zeggen dat ik er anders over denk; hij is gewoon een uitzondering op de regel.

mde
mde

Verliefd in het digitale tijdperk. Het klinkt precies als een zelfhulpboek. Hoe moet dat? Ik heb helaas geen idee hoe het moet, omdat ik er niet echt ervaring mee heb. En dan bedoel ik: ik heb nog nooit een Tinderdate gehad. Wel weet ik wat ik ervan vind. Ik vind het best bijzonder als mensen verliefd kunnen worden op iemand die ze alleen via een beeldscherm kunnen zien. Of met wie ze zelfs alleen maar kunnen chatten. Verliefd worden op iemand zijn of haar woorden, kan dat? Ik heb het gevoel dat iemand wel interessant wordt als je leuk met elkaar kan chatten en helemaal als hij of zij er dan ook nog voor jou aantrekkelijk uitziet als je met elkaar facetimed, maar dat je écht verliefd wordt op het complete plaatje. En dat zie je in het echt. Hoe iemand er van dichtbij en veraf, van voor, zij en achter (niet fout denken nu, ik bedoel het serieus) uitziet. Hoe iemand loopt en wat zijn of haar houding is… En ook als je elkaar in het echt ziet en iets met elkaar gaat doen, kom je veel meer iemands karakter te weten. Je kunt merken hoe zorgzaam iemand is als hij of zij met je meeloopt naar de bushalte of je zijn of haar vest meegeeft omdat je nog door de kou moet fietsen.  Je kunt merken hoe eigenwijs iemand is of juist een groot aanpassingsvermogen heeft, als jullie een restaurant uitkiezen.  Je komt erachter hoe iemand is bij zijn of haar vrienden, of als het goed gaat zelfs zijn of haar familie…

Kortom: ik geloof dat je deze ‘informatie’  wel nodig hebt om verliefd te kunnen worden. Ik heb in ieder geval deze informatie wel nodig; ik vind het ronduit knap als iemand kan zeggen dat hij of zij verliefd is op iemand die hij of zou nog nooit in het echt heeft gezien. En ik heb ook echt respect voor mensen met een lange-afstandsrelatie, want ik vind een (tijdelijke) lange-afstands vriendschap al moeilijk… Ik denk wel dat whatsapp en facetime zeker nuttig zijn in het hele dating-proces. Als je elkaar niet kunt zien, om wat voor reden dan ook. is deze vorm van contact beter dan niets. Dat heb ik ook weer met vriendschappen, trouwens. Zelf vind ik bellen wel het leukst en handigst en het voelt stiekem een beetje old-school, ook al kan je via whatsapp bellen dus old-school is het niet echt meer.


Mijn beste vriendin heeft al drie jaar een relatie met een jongen die ze via een datingapp heeft leren kennen, terwijl ze het allebei helemáál niet serieus namen. Laatst las ik dat deelnemers van Boer zoekt Vrouw van even geleden kinderen krijgen. En vorige week werd iemands liefde voor de verandering wél beantwoord bij All You Need Is Love. Het kán dus zeker wel, verliefd worden in het digitale tijdperk, maar ik betwijfel of ik het kan. Voorlopig hoef en ga ik daar ook niet achter komen, want … 

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s