2017’s muziek

Ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen. Bijna elke maand van het jaar 2017 heb ik een nieuwe afspeellijst gemaakt, wat betekent dat ik zó veel muziek geluisterd heb. En als ik denk aan de concerten en festivals die ik dit jaar bezocht heb… Maar ik wil wel graag over 2017’s muziek schrijven, dus ik typ maar gewoon wat er in me opkomt en dus is bijgebleven van dit jaar. Bereid je voor op een onsamenhangend gebrabbel, maar hopelijk haal je er nog iets uit waarvan je denkt: hé, dat ga ik eens luisteren. Zou ik in ieder geval wel leuk vinden als dat me zou lukken.

sdr

Ik luister nu ik dit schrijf de playlist die Spotify voor mij gemaakt heeft, met mijn meest beluisterde nummers uit 2017. Er staat veel John Mayer in, heel veel. Dat komt omdat ik vanaf het begin van het jaar naar hem begon te luisteren, toen ik kaartjes had voor zijn concert nog meer ging luisteren en na het concert nóg meer. Voor de rest zijn het vooral nummers uit mijn Berlijn-afspeellijst (die ik dus maakte voor Berlijn) en mijn laatste afspeellijst van het jaar, waar ik zo’n twee maanden naar geluisterd heb.

Vorig jaar, op mijn vorige blog, had ik steeds categorieën gemaakt als: lievelingslied, lievelingsband, lievelingsalbum en ga zo maar door, maar nu lukt het me echt niet om een keuze te maken. Kijk, Mumford&Sons is nog steeds mijn lievelingsband, alleen de ontdekking van Arctic Monkeys is ook wel groots voor mij geweest dit jaar. Gaan we het over concerten en festivals hebben, dan valt er helemaal geen keuze te maken. Oké qua festivals misschien; daar springt Pinkpop er toch wel bovenuit. Al die goede artiesten, de sfeer… Het is gewoon een hele beleving. Maar Appelpop was, ondanks de regen en de kampeer-problemen ook wel héél erg leuk, net als het 7 Layers Festival waar ik vrij spontaan heen ging en het Indian Summer Festival waar ik vrijwilliger was maar mijn hoofdtaken letterlijk koffie bietsen en de horoscoop van de dag schrijven waren Voor de rest gewoon gratis op het festival rondliep en genoot ik van de optredens.

dig

Mijn liefde voor muziek was nooit zo groot als afgelopen jaar. Ik heb vrij veel nieuwe artiesten en band ontdekt, bekend en onbekend. En er waren maar weinig momenten waarop ik geen muziek aan had: op de fiets, tijdens het koken, douchen, wandelen, in bed … Ik heb gewoon heel vaak behoefte om muziek te luisteren. De laatste tijd heb ik bijna het gevoel dat ik mijn gevoelens er iets te veel door laat beïnvloeden en dus probeer ik af en toe eens zonder muziek door het leven te gaan. Met muziek lukt het me niet goed om echt na te denken; het leidt me te veel af. Maar op een zondagochtend als deze, waarop ik alleen ontbijt omdat ik moet werken, helpt een beetje muziek heel goed om de tegenzin die ik voel weg te drukken.

Ook mijn liefde voor live-muziek was nog nooit zo groot als dit jaar. Ik genoot van grote namen in grote zalen: John Mayer en Ed Sheeran zag ik beide in de Ziggodome. Als verjaardagsverrassing ging ik naar de albumrelease van Chef’Special in Patronaat…  Op het 7 Layers Festival kende ik alleen Jordan Mackampa en liet ik me dus door veel singer-songwriters  verrassen. Lucy Rose en Alex Vargas hebben dat zeker gedaan, want hun muziek luister ik nog steeds. Lucy Rose ga ik zelfs nog een keer zien, in het voorprogramma van Dotan’s concert in Brussel.

mde
mde

Een tijdje geleden, nog voor ik over muziek blogde in ieder geval, had ik een aftel-app op mijn telefoon, waar ik aankomende concerten, festivals en album-releases in zette zodat ik precies wist hoelang ik nog moest wachten. Inmiddels heb ik die app niet meer, maar wel genoeg concerten, festivals en album-releases om naar uit te kijken in 2018. Volgende maand brengen Justin Timberlake, Dotan en Vance Joy een nieuw album uit. Arctic Monkeys zitten in de studio en wie weet wie nog meer nieuw materiaal uitbrengt? In maart ga ik naar het concert van Vance Joy in de Melkweg, in april naar Imagine Dragons in Oberhausen en in mei naar Dotan in Brussel. En dan zijn er nog heel wat concerten waar ik eigenlijk ook wel heen wil, maar (nog) geen kaartjes voor heb. Lord Huron eind deze maand en Tom Walker in april bijvoorbeeld.  Ik twijfel alleen wel een beetje of ik nog naar Pinkpop ga. Om heel eerlijk te zijn ben ik lang niet zo enthousiast over de line-up als mijn vrienden en weet ik niet of ik volgende maand wel alvast tweehonderd euro wil dokken. Misschien wil ook wel een keer naar Lowlands, zeker nu ik net lees dat Arctic Monkeys misschien komen… Ik weet het nog even niet… Wanneer de hele line-up van Pinkpop bekend is heb ik drie dagen om te beslissen – Ticketswap gebruiken wordt me van alle kanten ten strengste afgeraden, dit jaar.

 


2017 was een mooi muziekjaar, al denk ik dat 2018 minstens zo mooi wordt. Misschien nog wel mooier. Ik bedoel: ik ga twee keer naar het buitenland voor een concert. Dat ik de laatste paar maanden van het jaar een beetje vergeten was om over muziek te schrijven betekent niet dat ik er helemaal de klad in laat komen; ik heb een januari 2018 afspeellijst gemaakt en ik kan nu al niet wachten om daarover te schrijven. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s