Mijn tussenjaar doelen – drie maanden verder

Drie maanden geleden deelde ik hier mijn tussenjaar-doelen en beloofde ik dat ik voortaan elke kwartaal een update zou geven. Voor ik het goed en wel doorhad zijn die drie maanden omgevlogen, dus tijd om de balans op te maken en te kijken hoe goed ik op weg ben. Of hoe slecht, dat kan natuurlijk ook…

1. Oprechte zin krijgen om te studeren, uit huis te gaan en een studentenleven te gaan leiden

dav

Ik ben mijn tussenjaar absoluut nog niet zat. Ik heb eerder het idee dat ik nog maar net begonnen ben. Maar ik heb wel mijn plan voor komend jaar zo goed als bedacht. Ik ga keihard mijn best doen voor de selectie van Diergeneeskunde en als dat genoeg is, ga ik dat in september studeren en zo snel mogelijk op kamers in Utrecht. Mocht het mij niet gegund zijn, ga ik Nederlands studeren. Ook in Utrecht, maar of ik dan zo snel mogelijk op kamers ga weet ik nog niet. De studies hebben evenveel contacturen, maar ik heb vernomen dat je bij Diergeneeskunde buiten die contacturen om ook heel veel met je studie bezig bent en het daarom het handigst is om in Utrecht te wonen.

Ik kan het me niet voorstellen, maar mocht ik én niet toegelaten worden bij Diergeneeskunde én toch geen Nederlands willen studeren, neem ik nog een tussenjaar waarin ik full-time wil gaan werken en wil sparen voor een grote reis óf om alvast op mezelf te wonen. Maar zoals ik zei: ik kan me niet echt voorstellen dat dit gaat gebeuren; ik heb inmiddels best zin om te beginnen met studeren, hoe leuk ik mijn leven van nu ook vind.

2. Meer rust creëren, meer tijd krijgen

dav

Dit doel is lastiger dan ik vooraf gedacht had. Het klopt dat ik niet veel stress ervaar – alleen een beetje toen mijn gedachten over fysiotherapie als plan B veranderde – maar juist daardoor is het ook heel makkelijk om mijn dagen propvol te plannen. En daar word ik wel moe van, waardoor ik uiteindelijk niet echt rust ervaar. Ik probeer dus bewust naar mijn lichaam en gevoel te luisteren en zoveel mogelijk dingen te doen die me energie geven in plaats van kosten, of het in ieder geval waard zijn om mijn energie aan te besteden. En ik wil het lezen en yoga doen weer oppakken, want allebei heeft dat me veel rust gegeven afgelopen jaar.

3. Het veganisme comfortabel en ‘eigen’ maken

mde

Dit is nog steeds een geworstel, maar ik begin nu ‘ergens’ te komen. Vlak voordat ik naar Berlijn vertrok had ik echt een dip wat betreft het vegan eten. Ik hield het nog wel vol, maar mijn motivatie en inspiratie waren ver te zoeken. In Berlijn zelf verkeerde ik in de vegan-hemel en ik vond het héérlijk om te ervaren hoe makkelijk het eigenlijk kan zijn. Maar ja, ik kon niet voor eeuwig in Berlijn blijven, dus na een week genieten moest ik alles weer ‘zelf’ doen en bedenken. Ik besloot dus na Berlijn het hele veganisme iets makkelijker te nemen, om het in bepaalde situaties voor anderen én ook voor mezelf aangenamer te maken. Met Kerst at ik slechts vegetarisch, het tripje naar de Efteling ook omdat ik geen zin had om op een droog broodje en wat fruit te moeten overleven en als ik uit eten ga kijk ik per keer of ik een gerecht wil veganizen of niet. Maar nu Kerst voorbij is, ben ik weer goed op weg en voel ik me goed bij veganistisch eten. Ik eet niet zo vaak bij anderen en ga amper uit eten, dus daarom heb ik er inmiddels vrede mee als het in die situaties niet lukt. Of dat ik zelf voor kies om slechts vegetarisch te eten.

4. Zelfstandiger worden

IMG_1377

Mijn rijbewijs heb ik helaas nog niet,  maar een week in mijn eentje bivakkeren in Berlijn – en daar nog van genieten ook – vind ik toch best wel zelfstandig van mijzelf.  Het begint stiekem ook best weer te kriebelen om nog een keer alleen op reis te gaan, maar zoals ik in mijn afscheidswoordjes al zei: daar moet ik dan wel een goed plan voor verzinnen. Van een buffer opbouwen is het namelijk nog niet echt gekomen, maar daar wil ik de komende drie maanden mee aan de slag gaan.

Onder zelfstandigheid verstond ik ook mijn eigen keuzes maken en daar achter staan. Op zich lukt dat ook wel goed, om een voorbeeld te noemen: een tijdje geleden vond ik twee keer in de week rijles hebben een beetje te veel van het goede worden, dus ging ik terug naar één keer in de week. Voor de rest kan ik niet zo snel iets noemen, maar dat komt dus juist omdat ik snel iets verander als het me niet lekker zit. En blijkbaar maak ik soms ook gewoon in één keer de goede keuze?

5. Meer tijd nemen voor cultuur en creativiteit

Kopie van IMG_1271.JPG

Het laatste doel nastreven gaat ook best wel goed, al zeg ik het zelf. Voor ik naar Berlijn ging, ben ik naar een singer-songwriterfestival geweest. In Berlijn zelf ben ik naar zo’n zelfde soort festival (iets kleinschaliger wel) geweest én heb ik maar liefst twee musea bezocht: een fotografiemuseum en een museum voor moderne kunst. Ook heb ik sinds een tijdje het keyboardspelen opgepakt, wat ik ook best een creatieve uitspatting vind. Ik leer nu alleen de akkoorden van bepaalde nummers, waardoor ik ze veel sneller onder de knie heb en ik het ook blijf doen, omdat ik steeds meer akkoorden begin te kennen. Mocht je benieuwd zijn, ik gebruik de site chordify.net  . 

Qua fotografie en creatief schrijven in de vorm van korte verhalen schiet ik nog een beetje tekort, vind ik zelf. Ik wilde schrijven: dat is iets voor de komende drie maanden, maar om eerlijk te zien zie ik het er niet echt van komen. Maar wie weet vind ik gaatjes in mijn drukke schema – en inspiratie, want dat ontbreekt nu simpelweg voor beide gevallen ook.

 


Samengevat ben ik met al mijn doelen aardig goed op weg, maar is er bij elke wel ruimte voor verbetering. De komende drie maanden ga ik keihard mijn best doen voor de selectie van Diergeneeskunde op een zo groot mogelijke kans op mijn nummer 1 studiekeuze. Ga ik zorgvuldig met mijn energie om. Ga ik weer vol voor een gezond, veganistisch eetpatroon. Blijf ik naar mijn gevoel luisteren als het gaat om keuzes maken en blijf ik tijd vrijmaken voor cultuur en creativiteit in mijn tussenjaar-leventje. Oh en dus voor de zoveelste keer een poging doen tot sparen. Wish me luck … 

4 Comments

 1. Hee Marleen, super leuk en ook motiverend stuk! Ik heb nu ook een tussenjaar, maar omdat ik op dit moment niet zo goed weet wat ik moet doen met al mijn vrije tijd heb ik een beetje lopen Googlen en zo kwam ik bij jouw blog. Ik vind het leuk om te lezen hoe jij je tussenjaar doorkomt, ga zo door!

  Julie

  Liked by 1 persoon

 2. Leuk dat je mijn blog tegengekomen bent! Die immense vrije tijd die je hebt of kán hebben in je tussenjaar is inderdaad wel eens lastig. Zeker als anderen wel veel werken of studeren en je niet kunnen vermaken, haha. Mag ik vragen waarom je een tussenjaar hebt? Ben ik wel benieuwd naar 😉

  Like

  1. Aan het begin van het schooljaar was ik totaal niet van plan om een tussenjaar te nemen, maar mijn studie Rechten bleek toch niet te zijn wat ik ervan had verwacht. Daarom leek het mij, na twee maanden studeren, beter om een jaartje te gaan werken en nog eens goed te oriënteren op studies die mij ook leuk leken. Helaas is het vinden van werk iets lastiger dan ik eerst had gedacht haha, maar gelukkig heb ik een paar weken geleden een baantje kunnen vinden! Ik werk nog niet mijn gewenste aantal uurtjes, maar het is een begin. Ik moet wel zeggen dat ik in het begin van 2018 in een soort dip was geraakt door alle vrije tijd die ik toen had. Op de middelbare dacht ik altijd dat het een soort hemel op aarde zou zijn om niets te hoeven doen en de hele dag te kunnen luieren, maar in de realiteit is dat toch even wat anders.. Wat heb ik zin om volgend schooljaar weer te studeren! Haha

   Liked by 1 persoon

 3. Heel begrijpelijk dat je stopt als de studie niet is wat je verwacht had – juist nu je zelf kan kiezen voor iets wat je leuk vindt / interesseert is het dom om maar gewoon door te gaan, vind ik althans. Fijn dat je een baantje hebt gevonden! Misschien lag het aan de tijd van het jaar dat het wat lastiger was? Ik begon met zoeken aan het einde van de zomer, toen mijn vriendinnen begonnen met studeren of net als ik gingen werken. Dus toen ging ik ook maar, haha. Heb je verder nog plannen voor je tussenjaar, nu je toch nog wel even ‘vrij’ hebt?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s